Floarea de ceară este una din cele mai populare plante de apartament. Cu flori speciale, cu o formă și un aspect unic, floarea de ceara (supranumită și lacrima Maicii Domnului sau floarea de porțelan), are un parfum discret și este originară din Asia.
Citeste si: Bromelia, o planta ideala in apartament
Floarea de ceară este o plantă cățărătoare, dar se descurcă foarte bine și într-un ghiveci așezat, are frunzele eliptice, groase, cărnoase de culoare închisă, iar florile sunt roz sau albe cu petale cărnoase ca de ceară. Florile secretă un suc dulce, necomestibil, de unde vine și numele de lacrima Maicii Domnului.
Floarea de ceară aparține genul Hoya și cuprinde peste 250 de specii, cele mai multe cu scop ornamental pentru parcuri și grădini, iar câteva dintre ele adaptate și pentru viața în casă.
Floarea de ceară nu suportă frigul și moare dacă stă la temeperaturi negative. Aceasta o face perfectă pentru casă, unde se simte foarte bine la temeperaturile normale de interior, dar nu mai mici de 10 grade Celsius. Floarea de ceară nu trebuie ținută în bătaia surselor de căldură din casă și are nevoie de cât mai multă lumină, dar lumina indirecta este cea mai bună pentru aceasta.
Citeste si: Plantele din casa toamna
Udarea pentru floarea de ceară trebuie să fie moderată, dar constantă, pentru că nu suportă nici lipsa apei, dar nici umiditatea ridicată. Așadar udările trebuie să fie moderate și numai atunci cand pământul este uscat. Apa din tăviță trebuie îndepartată la circa 10 minute după udare. Floarea de ceară se simte bine în ghivece mici și poate fi transplantată în vase noi sau mai mari rar, de preferat la 2-3 ani.
Citeste si: Totul despre ghivecele pentru plante
Înmulțirea se face prin butași sau folosin semințele florii mamă. Acestea se pun în pământ primăvara și se udă regulat, dar cu apă puțină. Floarea de ceară se simte cel mai bine într-un pământ combinat, în părți egale de pământ de turbă, pământ de frunze și nisip.
Pentru ca planta să se ramifice, trebuie tunsă. Nu se rup frunzele vechi sau lăstarii noi pentru că planta nu mai înflorește. Planta trebuie tunsă la finele perioadei de înflorire după care supuă la o etapă de repaus de 4-6 săptămâni, încare se udă foarte puțin și primește puțină lumină.
Citeste si: Violeta africana, cea mai iubita floare
Floarea de ceară are nevoie de fertilizare o dată pe an, vara.
Sursa foto: ©Alexander_Maksimov-Fotolia.com
Discussion3 Comments
Vă rog să mi explicați cum și când se tunde frumoasa floare Lacrimile Maicii Domnului.Eu am una de câțiva ani și nu am tuns o numai am mutat o în alt ghiveci.
Am si eu una dar nu stiu ce s-a intamplat cu frunzele ei,au niste pete albe si parca ar fi arse,nu stiu cu ce sa ii dau sa o salvez!
Si a mea a inceput sa infloreasca.dar se ingalbenesc frunzele. Ce as putea face?