Violeta africana, cea mai iubita floare

0

Violeta africana sau Violeta de Parma sau Saint-Paulia este una dintre cele mai populare flori de apartament.

violeta africana

Violeta africana este extrem de frumoasa si foarte usor de ingrijit.  Se preteaza perfect pentru pervazul ferestrelor, se simte bine in bucatarie si este extrem de decorativa indiferent de locul in care este asezata.

Culorile florilor, de care te poti bucura toata vara, variaza de la  violetul intens, pana la albastru, roz si alb. Exista si violete africane cu flori rosii, ceva mai rare.

Violeta africana este originara din Africa Centrala. Violete sunt plante perene, infloresc aproape tot timpul anului, dar inflorirea este mai abundenta din primavara pana toamna.

Violeta africana are nevoie de lumina, dar nu trebuie asezata sub bataia directa a razelor de soare, cel mai bun loc fiind ferestrele nordice sau vestice.

Trebuie udata cu apa la temperatura camerei, direct pe sol fara a atinge frunzele sau in farfuria ghiveciului. Nu lasa apa sa stea in farfurie pentru ca nu-i place.

Temperatura de confort este cuprinsa intre 20-22 ºC, pentru ca violeta africana sa infloreasca.

Solul trebuie constat fertilizat cu fertilizator lichid, o data la doua saptamani de primavara pana toamna si o data pe luna in timpul iernii.

Citeste si: Bromelia, o planta ideala in apartament

Inmultirea se face direct prin divizarea tufelor sau prin butasi de frunza, care se pun direct in pamant. Este recomandat sa rupi din cand in cand frunzele de la baza tufelor.

Violeta africana are nevoie de apa, dar prefera un mediu uscat. Excesul de umiditate duce la ingalbenirea frunzelor si poate provoca putrezirea radacinilor. Eviti aceste situati drenand corect vasul. Este important sa fie udata cu apa la temeperatura mediului, in caz contrar, frunzele se pateaza.

Este ideal daca ii poti schimba pamantul la fiecare sase luni, cel mai bine prinavara si toamna. Foloseste un pamant amestecat cu nisip care poate drena bine apa.

Citeste si: 5 sfaturi pentru plantele de apartament

Violeta africana rezista la temperaturi de minim 8-10 ºC. La frig va inflori excesiv, dar florile isi vor schimba culoarea. Cand este foarte cald violeta nu infloreste deloc.

Un sfat: pentru curata praful de pe frunzele de violeta africana cu un pamatuf  cu parul moale.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply