Protejarea trandafirilor iarna

0

protejarea trandafirilor iarna (2)Protejarea trandafirilor iarna se face la finele lunii noiembrie, când trandafirii intră în repaus vegetativ și se peregătesc pentru iernă. Dacă iarna este geroasă, uscată sau cu perioade de viscol trandafirii au de suferit dacă nu sunt protejați.

Citeste si: Bolile trandafirilor. Cum îi îngrijeşti

Primul pas este tunderea tufelor ca primă etapă pentru protejarea trandafirilor iarna. Operațiunea se face după căderea frunzelor când este necesară o tăiere de ușurare-curățare a tufei. Este foarte important să elimini toate frunzele și ucaturile din jurul trandafirilor și din întrega grădină pentru a împiedică răspândirea bolilor și a dăunătorilor care pot afecta tufă de trandafir. Tăierea tufelor de trandafiri se poate face și în perioadele mai calde din decembrie, dar curațarea și îndepartarea frunzelor moarte este o etapă obligatorie.

Citeste si: Ghid pentru taierea trandafirilor urcatori primavara

Al doilea pas pentru protejarea trandafirilor iarna este tratarea cu zeamă bordeleză sau alte fungicide pe bază de cupru. Zeamă bordeleză previne în plus o serie de boli tipice pentru trandafirii de gradină, inclusiv pătarea roșie, Monilioză și arsură frunzelor. Zeama bordeleză este o sursă de cupru care contribuie la lemnificarea crengilor trandafirilor și prin aceasta sporește rezistența trandafirilor. De asemenea, cuprul împiedică infectarea rănilor plantei și ajută la cicatrizarea lor. Zeamă bordeleză este acceptată în agricultura bio.

Citeste si:Trandafirii pitici. Cum ii ingrijesti

protejarea trandafirilor iarna (3)Etapa cea mai importantă pentru protejarea trandafirilor iarna este mușuroirea, etapă foarte importantă în iernile foarte geroase, fără zăpadă. Operațiunea este recomandată dacă temperaturile scad sub 10 grade Celsius pentru mai multe zile. Mușuroiul trebuie făcut cu pământ bine măruntit (folosește pământul adus la suprafață de mușuroaiele de cârtiță, dacă ai norocul să ai o cârtiță în gradină). Pământul bine mărunțit este cel mai bun izolator termic. Mușuroiul trebuie să aibă cel puțin 20-25 centimetri înălțime dacă trandafirii se află într-o zonă cu temperaturi moderate sau de cel puțin 30 centimetri dacă se află în zone mai reci. Este foarte important să aduci pământ din altă parte a grădinii și să nu folosești pământul din jurul plantei care protejează rădăcinile de ger.

Citeste si: Plantarea trandafirilor. 5 sfaturi pentru a se prinde

Este important ca mușuroaiele să le faci dup ce trec câteva zile cu temperaturi negative, pentru că făcute prea devreme lastarii vor crește în mușuroi, nu în sub sol și există riscul să înghețe sau să-i rupi când îndepărtezi musuroiul. Pentru protejarea trandafirilor iarna mușuroiul poate fi acoperit cu paie, crengi, rumeguș.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply