Ghid pentru taierea trandafirilor urcatori primavara

0

Taierea trandafirilor urcatori primavara este ideal daca are loc cand crapa mugurii pomilor. Gradinarii stiu ca acesta este momentul ideal. Pentru toti cei care au nevoie de sfaturi iata un mic gid pentru taierea trandafirilor urcatori primavara.

taierea trandafirilor urcatori primavara

Daca vrei o bolta de trandafiri urcatori ai nevoie de rabdare si cateva tehnici de ingrijire pentru a ajuta trandafirii urcatori sa se catere. Tarierea trandafirilor urcatori primavara face parte din etapele necesare pentru dezvoltarea acestora pentru ca mai mult decat oricare alt soi de trandafir acesta are tendinta de a creaste dezordonat.

Citeste si: Casa înconjurată de flori superbe. Povesti de primavara

taierea trandafirilor urcatori primavaraEsential pentru buna ingrijire a trandafirilor urcatori este un suport astfel incat acestia sa pot greste. In absenta acestuia vor forma o tufa mare. Sunt foarte frumosi si asa, dar riscul bolilor si contaminarii cu paraziti este mare. Daca vrei sa formezi o bolta cu trandafiri cataratori trebuie sa stii ca ramurile acestora trebuie lagate cu sfoara speciala pentru palisat de structura solida (de metal sau lemn, sau de cuie mici batute direct in zid, in cazul in care vrei sa imbraci in trandafiri un perete gol).

Citeste si: Plantarea trandafirilor. 5 sfaturi pentru a se prinde

Mic ghid pentru taierea trandafirilor urcatori primavara

♦ Taie ramurile bolnave si uscate.
♦Taie si ramurile batrane, lemnoase pentru ca acestea nu mai produc lastari noi.
♦Taierea trandafirilor urcatori primavara trebuie sa implice si taierea pentru stimularea inflorii. Tufa de trandafiri nu trebuie lasata sa creasca in voie pentru ca va produce din ce in ce mai putine flori.
♦ Sunt exclusi de la taiere lastarii noi. Acesta trebuie legati si manipulati cu multa atentie pentru a nu se rupe.
♦ Daca trandafirii acopera un gard de dimensiuni reduse, taierea trandafirilor urcatori primavara se face sub nivelul acestuia urmand ca abia noii lastari sa acopere in intregime gardul.
♦ Daca trandafirii sunt ridicati pe o bolta, taierea trandafirilor urcatori primavara trebuie sa produca o etajare a ramurilor, astfel incat sa se produca flori uniform.
♦ Taierea trandafirilor urcatori primavara se face a doua zi dupa o buna si intensa udare. daca ramurile sunt bine hidratate sunt mult mai rezistente asfle ca nu vei rupe lastari in timpul operatiunii de taiere
♦ Trebuie taiate ramurile batrane, dar in fiecare primavara cate una (doua, daca sunt mai multe) pentru o regenerare sanatoasa si fara sa pierzi din densitatea tufei.
♦ Taierea trandafirilor urcatori primavara trebuie sa urmareasca aerisirea tufei (mai ales in cazul celor care sunt cataratori, dar raman sa creasca in tufe) si urmata de tratamente impotriva fainarii.

Citeste si: Trei sfaturi despre trandafirii urcători

Doua sfaturi in plus. In primul rand taie florile imediat incep sa se ofileasca. In felul acesta vei stimula inflorirea. In al doilea rand foloseste pentru taierea trandafirilor urcatori primavara si pentru taierea trandafirilor in general foarfeci bine ascutite si puternice astfel incat taietura sa fie curata, fara sa striveasca ramura.

Sursa foto: ©7monarda/Fotolia/©Elenathewise/Fotolia

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply