Zambile pentru ghiveci

0

S-au umplut magazinele de specialitate și super-market-urile de zambile în ghiveci. Este mare păcat să nu-ți bucuri casa și sufletul cu acește flori frumoase, parfumate și foarte rezistente. Ideea de a avea în casă zambile în ghiveci este foarte decorativă și poate preveni – o zic din propria mea experiența – tristețile de iarna, din zilele geroase de ianuarie și februarie când primăvara deși calendaristic este aproape, pare atât încă de departe.

În plus dacă nu poți avea zambile de grădină, poți avea zambile pentru ghiveci. În această variantă florile durează mai mult, înfloresc repede și, după ce plantele se ofilesc, și-și consumă ciclul de viață, le poți replanta pentru o nouă înflorire. Dacă vrei zambile pentru ghiveci te poți bucura de flori câteva săptămâni.

Zambile pentru ghiveci

Citeste si: Trei sfaturi pentru plantele de interior

Poți pregăti singura zambile pentru ghiveci. Bulbii trebuie plantați în vase mici, cu pamânt de flori, amestecat cu nisip. Pune un strat de piertriș sau cioburi de sticlă, înainte de a pune pământ, pentru a asigura un bun drenaj pentru apă. Pune bulbii, indeal câte unul în fiecare ghiveci, pentru a mări efectul decorativ. Alege trei-șapte bulbi cu flori de culori diferite, pune-i în vaze identice și așeaz-i la pervazul ferestrei. Dacă mergi pe varianta de zambile pentru ghiveci, și le-ai plantat singură, acestea trebuie udate puțin, dar în fiecare zi, pentru că aerul din casă este uscat și accelerează evaporarea apei din sol.

Plantele cresc mult mai repede decât zambilele pentru grădină, astfel că după plantare poți avea flori în circa două-trei săptămâni. Poți adăuga ferilizator, după ce florile se dechid, dar aceasta va reduce durata de viață a florilor, pentru că va accelera toate procesele, oricum stimulate de mediul din casă.

Citeste si: Plante cu flori galbene

După ce zambilele pentru ghiveci au înflorit, oprește udarea, adăugând apa, doar o singură dată pe săptămână. Îndepartează funzele, treptat, iar după circa o lună poți scoate bulbii din pământ. Bulbii de la zambilele pentru ghiveci se depozitează într-un loc întunecat, răcoros, împachetate în hârtie de ziar, pentru 3-4 luni. Le poți replanta pentru o nouă înflorire în casă, la finele lunii august și vei avea zambile în casă la începutul toamnei, iar ciclul se poate relua de câteva ori, printr-o nouă replantare, în februarie.

Citeste si: Plante care se ingrijesc usor

De regulă aceste zambile pentru ghiveci rezistă pentru două-patru seri de înflorire, dar dacă nu sunt plantate în grădină, în final, mor. Cel mai bine este să plantezi bulbi în gradină după ce te-ai bucurat de zambile în ghiveci din fiecare bulb, de două, cel mult trei ori. În felul acesta le vei salva de la moarte și vei avea zambile în gradină, în fiecare primăvara!

Sursa foto: pixabay.com

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply