Tipul florilor, influenţat de polenizare

0

tipul florilor - intens colorate

Tipul florilor – forma, culoarea, dimensiunea, perioada în care se deschid – este o trăsătură foarte importantă pentru noi atunci când alegem plantele care să ne împodobească grădina sau jardiniera din fereastră. Însă acest aspect este la fel de important pentru ele sau pentru insecte şi alte animale mici. Hai să vedem de ce!

Plantele sunt foarte pretenţioase atunci când vine vorba de polenizare, căci este pusă în joc perpetuarea propriilor specii. De aceea au dezvoltat diferite sisteme de atragere a agenţilor de polenizare preferaţi cu ajutorul anumitor caracteristici ale florilor.

De obicei, florile care preferă fluturii sunt pline de nectar şi sunt alcătuite în aşa fel încât să le permită aterizarea fără să le deranjeze aripile. Cele în formă de clopoţei alungiţi, din contră, intenţionează să prindă insectele mici în interiorul lor pentru a le îmbiba cât mai mult cu polen. Păsările colibri se hrănesc numai din flori mari şi tubulare, portocalii sau roşii, ce produc o cantitate mare de nectar în timpul zilei.

Citeşte şi Limba mielului: frumoasă, aromată și gustoasă

Şi şoriceii polenizează flori
Atracţia şoriceilor pentru gustul polenului produs de unele specii de Protea a influenţat tipul florilor acestei plante: se dezvoltă aproape de sol pentru ca micile animale să le ajungă uşor şi produc o substanţă toxică ce poate fi digerată doar de şoricei, împiedicând alte animale să le împrăştie ineficient polenul.

tipul florilor - polenizare prin păsări

Tipul florilor polenizate ziua depinde de caracteristicile vietăţilor active în această perioadă: văzul lor bun a dus la dezvoltarea unor culori intense a petalelor. În mod contrar, plantele polenizate de molii (şi uneori de lilieci), vietăţi crepusculare sau nocturne, au flori mari, albe, şi foarte parfumate, care se deschid seara şi noaptea. Acestea produc o cantitate mare de nectar ce alimentează metabolismul rapid al insectelor.

Citeşte şi Ghidul semintelor. Cateva sfaturi practice.

Tipul florilor polenizate de vânt (este vorba, în principiu, de conifere şi de unii arbori foioşi): sunt mici, numeroase şi, cel mai important, se deschid foarte devreme, înainte de apariţia frunzelor, pentru ca acestea să nu devină o barieră în calea adierilor de vânt încărcate cu preţiosul polen.

Text: Patricia Uşurelu
Foto: Thinkstock/Gulliver
Articol publicat în revista Casa şi grădina

Casa si gradina, ianuarie 2015

Nu uita! La chioșcuri te așteaptă numărul special de iarnă al revistei Casa şi grădina cu o mulţime de subiecte interesante!
Sfaturi și idei de decorare a casei în stil scandinav
Idei pentru grădină și balcon: decorațiuni hand-made
Grădinile suspendate din București
Iluminatul corect al grădinii

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply