Straturi de flori întreținute fără efort

0

Îți dorești să ai în grădină straturi de flori întreținute fără efort, care să arate ca la expozițiile celebre? Secretul stă într-o planificare atentă, în care trebuie să ții cont de câteva detalii importante, precum tipul solului, expunerea la soare sau prezența animalelor de companie.

Straturi de flori întreținute fără efort: sănătatea lor trebuie să fie pe primul loc

Pentru a avea o grădină frumoasă, a cărei îngrijire să nu-ți dea foarte multe bătăi de cap, trebuie să ai grijă în primul rând de sănătatea plantelor, astfel încât acestea să arate bine și se se dezvolte la maxim. Vei putea obține acest lucru alegând cu grijă speciile de plante în funcție de tipul de sol, expunerea la soare și de rezistența pe care unele plante o au la… animalele de companie.

Solul din grădină poate fi de mai multe tipuri: greu (lutos, impermeabil), nisipos (care drenează repede apa) sau gras (aflat între cel lutos și cel nisipos, bogat în humus). Cel mai bun tip de sol este cel gras, bogat în substanțe naturale, care drenează apa – în acest tip cresc bine majoritatea plantelor. Înainte de a planta, îmbunătățește solurile lutoase și nisipoase amestecând în ele o cantitate cât mai mare de compost.

Citește și Fructe din grădină: supă de castane comestibile

În funcție de zona în care dorești să plantezi un strat, florile pot avea expunere directă la soare, lumină filtrată de crengile pomilor sau umbră de la zidul casei. Alege întotdeauna plantele în funcție de intensitatea luminii și de numărul de ore în care soarele pătrunde direct până la ele. Dacă condițiile oferite coincid cu necesitățile lor, plantele se vor dezvolta la maximum.

În grădina ta se joacă copii sau animale de companie? Atunci alege plante rezistente la trafic, cu tulpini scurte și viguroase, ale căror flori nu se scutură repede. Spre binele celor mici, alege de asemenea plante care nu sunt toxice.

Nu în ultimul rând, optează pentru plante perene care cresc încet, nu își schimbă foarte mult aspectul de-a lungul anului și care nu necesită tăieri frecvente.

Straturi de flori întreținute fără efort: planifică bine înainte

Atunci când alegi locul straturilor pentru flori, verifică înainte dacă prin pământ trec conducte de utilități. Este bine ca pe deasupra lor să amenajezi spații care pot fi deranjate și rearanjate ușor, precum o alee de pietriș sau gazon.

Citește și Bromeliile – secretele îngrijirii unor plante exotice

Chiar dacă este mai costisitoare, instalează o linie de irigații. Aceasta va uda grădina uniform, fără niciun efort. În plus, în apa de udat poate fi adăugat și îngrășământul – va fi asimilat mai repede și mai eficient de plante, iar tu vei fi scutită de încă o activitate.

În ceea ce privește designul, straturile mici, cu forme geometrice simple sunt cel mai ușor de îngrijit. O altă soluție sunt brazdele înălțate, deoarece îți permit să lucrezi printre flori stând în picioare, într-o poziție comodă.

Nu în ultimul rând, împrejmuiește fiecare strat cu borduri: acestea vor împiedica pământul să se reverse pe alei. Dacă folosești benzi speciale sau dacă bordurile au o fundație de minim 10 cm, acestea vor acționa și ca o barieră, împiedicând rădăcinile plantelor târâtoare să invadeze spațiile învecinate și păstrând totul în ordine.

Citește și Bolile plantelor de apartament– un pericol ușor de îndepărtat

Foto: 123RF

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply