Bromeliile – secretele îngrijirii unor plante exotice

0
Bromeliile
Bromelia Neoregelia, foto: ©Omer-Fancy – vikipedia.org

Bromeliile, un fel de ananas de ghiveci – căci sunt strâns înrudite cu acesta și seamănă foarte bine – aparțin unei familii de plante cu flori originară din zonele tropicale ale Americilor. Familia Bromeliaceae cuprinde o multitudine de specii şi varietăţi – denumite, generic, bromelii – având forme, culori și dimensiuni diferite, suficiente cât să poți găsi una care să se asorteze cu interiorul, anotimpul sau starea ta de spirit.

Bromeliile au frunze cu forme diferite, de la cele subţiri ca un ac la cele late şi groase, de la simetrice la neregulate, ţepoase sau moi, ca să nu mai vorbim de culorile şi designul acestora, ce variază de la maroniu la diferite nuanţe de verde şi auriu. Multe varietăţi au frunzele vărgate în diferite culori: roşu, galben, alb şi crem. Altele sunt pătate cu purpuriu şi roşu sau au culori diferite la capetele frunzei.

Citește și Bujorul de grădină – soluţii de cultivare

Deşi nu ajung la vârsta venerabilului Matusalem, florile bromeliilor pot dura luni de zile. Acesta poate fi un motiv de bucurie, dar şi un inconvenient, deoarece inflorescenţele împiedică planta să formeze frunze noi şi o opreşte din creştere.

Cum se îngrijesc bromeliile?

Bromeliile preferă un pământ uşor, bine drenat şi bogat în substanţe nutritive. Au, în general, un ritm de creștere foarte redus, aşa că nu au nevoie de foarte mult îngrăşământ. Cea mai eficientă metodă este folosirea unui fertilizant cu eliberare lentă, presărat în jurul bazei. Nu pune niciodată îngrăşământ direct pe frunzele bromeliei, le va arde şi va stimula dezvoltarea unor alge, provocând putrezirea plantei.

Spală ocazional frunzele cu apă distilată pentru a preveni depunerea sărurilor. Udă bromelile cu apă îmbuteliată şi ai grijă ca exemplarele care formează din frunze o cupă să aibă această cupă mereu plină cu apă. În ceea ce priveşte lumina, în cazul bromeliilor există o regulă generală: frunze moi – lumină puţină; frunze dure – lumină puternică.

Citește și Pete de culoare în arșița verii

Bromeliile
Bromelia humillis, foto: ©Bocabroms – vikipedia.org

Cum faci bromeliile să înflorească?

Este posibil ca bromeliile tale să nu fie suficient de mari/de mature pentru a începe să înflorească. Pentru a încuraja plantele să crească mai repede, trebuie să te asiguri că le oferi cantităţi corespunzătoare de apă şi îngrăşământ şi că primesc suficient de multă lumină şi căldură.

Pe lângă condiţiile naturale adecvate, un mic impuls în creştere şi înflorire îl poate da şi un îngrăşământ pe bază de sulfat de magneziu, care, în acelaşi timp, va feri plantele de boli. Dacă bromeliile sunt deja mature şi tot nu dau semne că ar vrea să înflorească, mută-le într-un loc umbrit, pune alături un măr copt şi acoperă aranjamentul cu o pungă de plastic. Din măr se vor degaja nişte vapori care vor stopa producerea frunzelor şi vor determina apariţia spicului cu flori.

Când trebuie să separi puii de bromeliile-mamă?

În majoritatea cazurilor, bromeliile încep să facă pui după ce înfloresc. Aceşti pui sunt gata să fie separaţi atunci când au atins cel puţin o treime din planta mamă. Dacă puiul a început să facă rădăcini, acesta este un semn că noua plantă se poate descurca de una singură. Puii trebuie tăiaţi cu un cuţit sau cu un foarfece foarte ascuţit, cât de aproape posibil de bromelia matură, dar cu atenţie, pentru a nu o răni.

Cu cât vei lăsa mai mult puii lângă planta principală, cu atât vor ajunge mai repede la maturitate, deoarece hrana pe care o primesc de la mamă este mai bună decât orice îngrăşământ pe care i-l poţi oferi. Pe de altă parte, cu cât puii vor fi îndepărtaţi mai repede, cu atât planta va forma alţii noi.

Lasă pavajul să respire!

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Patricia Ușurelu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply