Grădina sălbatică – un stil de amenajare informal

0

Grădina sălbatică este un stil de amenajare informal perfect pentru o grădină din mediu rural, dar care poate oferi un loc retras de odihnă și în centrul orașului. Acest tip de design încurajează vietățile sălbatice să-ți viziteze și chiar să-și facă cuib în grădina ta, aducându-te mai aproape de natură și relaxându-te.

Grădina sălbatică – ce plante alegi?

În grădina sălbatică poți planta o mulțime de flori interesante, multe dintre ele întâlnite în drumețiile tale pe pajiști sau prin păduri sau cultivate din timpuri străvechi prin grădinile de la țară. Aceste plante au un aspect natural, plăcut și, dacă le alegi în funcție de necesitățile lor de creștere, se vor integra perfect în orice colț din grădină, indiferent că este la soare, la umbră sau într-un loc excesiv de umed.

Plante potrivite pentru grădina sălbatică: arbuști precum călinul, scorușul, socul, liliacul de vară, plante cățărătoare ca iedera, clematita, luleaua turcului și caprifoiul, flori precum coada șoricelului – există varietăți cu flori colorate! – ghețișoara (Sedum spectabile), crețișoara (Alchemilla vulgaris sau mollis), urzicuțele (Lamium și Coleus), lavanda și multe altele.

Citește și Fructe din grădină: plăcintă cu bezea de prune

Grădina sălbatică trebuie să aibă un plan informal, cu multe linii curbe, cu brazde cu forme neregulate, cu contururi difuze. În ceea ce privește elementele construite, acestea trebuie să fie realizate din materiale naturale, rustice, precum clincherul, cărămida, lespezile de piatră naturală, lemnul și pietrișul. În amenajările de inspirație contemporană pot fi folosite și metalul sau sticla – însă în așa fel încât aspectul general să fie aerisit, să dea impresia de imponderabilitate.

Pentru a desena planul grădinii, trasează mai întâi aleile principale și spațiul pentru terasă, apoi lasă plantele să crească în voie. Aleile pot fi așternute cu pietriș mărunt, care va pune în evidență frumusețea sălbatică a plantelor, în timp ce terasa poate fi pavată cu deck sau lespezi neregulate de granit. În grădina sălbatică, peluza va fi acoperită de un gazon roman în care iarba este amestecată cu flori mărunte. În zonele în care traficul nu este foarte intens, în gazon pot fi plantați și bulbii florilor de primăvară precum brândușe, ghiocei și narcise. Acestea pot fi tunse complet împreună cu gazonul abia în mai, la cel puțin două săptămâni după ce ultima floare a trecut.

Citește și: Grădini faimoase de văzut într-o viață

Foto: Guliver/Thinkstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply