Fructe din grădină: plăcintă cu bezea de prune

0

Plăcintă cu bezea de prune. Când se coc prunele, sunt atât de apetinsante, încât îți vine să le mănânci direct din pom. Păstrează totuși câteva și pentru mai încolo! Poți face din ele deserturi minunate.

Ce trebuie să știi despre prune

Prunele sunt originare din Asia si au fost cultivate prima data de egipteni. In Europa au fost aduse de romanii. Azi exista peste 2000 de soiuri de pruni, raspinditi in toata lumea, dar indiferent de soi, prunele sunt un dar pentru sanatate.

Desi au destul de multe calorii, circa 200 in 100 de grame de fruct, prunele sunt bogate in zaharuri sanatoase. Au 80% apa, multe fibre (patru grame, la 100 de grame de fructe), minerale si vitaminele A, B, C si E. Prunele sunt renumite, pe buna dreptate, pentru efectul lor laxativ.

Prunele au si un puternic efect tonic asupra celulei nevoase, ca urmare a concentratiei crescute de vitamine din gama B, zece prune fiind suficiente pentru a acoperi toata gama complexului de vitamine B, necesar pentru o zi.

Plăcintă cu bezea de prune

Ingrediente: 500 g prune tăiate în jumătate, sucul de la o portocală, 200 g zahăr, 0,5 l apă, 6 felii de pâine albă tăiate cubuleţe, 50 g unt, 2 ouă, o linguriţă de scorţişoară.

Mod de preparare: Fierbe prunele în sucul de portocală cu 100 g zahăr. Strecoară prunele, turnând siropul fierbinte peste cubuleţele de pâine. Bate untul cu gălbenuşurile până devine pufos, apoi adaugă pâinea, prunele şi scorţişoara. Toarnă compoziţia într-un vas uns cu grăsime şi coace-o timp de o jumătate de oră, apoi lasă să se răcească. Bate albuşurile cu 100 g zahăr până devin tari şi adaugă-le peste budincă, apoi mai bagă-le la cuptor încă 10 minute.

Servește această plăcintă cu bezea de prune pe un platou decorativ, ornată cu câteva frunze de mentă și, opțional, feliuțe de portocală.

Soiuri de prune recomandate pentru acest desert: Diana, Silvia, Centenar, Stanley, Record, Victoria, Damsons.

Foto: Guliver/Thinkstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply