Cum sa iluminezi natural mansarda

0

Mansarda este conceputa ca un spatiu romantic prin insasi natura sa. Citeste in continuare care sunt sfaturile specialistului in ceea ce priveste iluminarea acestui spatiu.

Caracteristicile spatiului de la mansardă ii ofera acestuia resurse nelimitate pentru realizarea, fara prea mari eforturi, a unor interioare adaptate stilului de viata
si nevoilor utilizatorilor.

 Din mansarda poti fi un observator al “teatrului” strazii

Liniile arhitecturale atipice, lipsite de rigiditatea unghiurilor de 90o, abundenta de lumina naturala si aer curat, alaturi de privelistea neobturata, sunt calitatile
particulare ale acestui spatiu nonconformist. 

Nevoia de intimitate este satisfacuta prin pozitionarea mansardei deasupra cladirilor, dar si prin unghiul de inclinatie a surselor de lumina. De aici de sus poti fi spectator al „teatrului” strazii, observator aflat totusi departe de zgomot sau forfota.

Cum se face amplasarea ferestrelor

Amplasarea ferestrelor la mansarda trebuie sa respecte aceleasi principii ca si amplasarea unei ferestre verticale: parapetul sa aiba aproximativ 90 cm, iar partea superioara a ferestrei sa fi e la 185-200 cm fata de pardoseala.

Pozitionarea in acesti parametri ne asigura contactul cu exteriorul, foarte important pentru orice spatiu locuit, face posibila perceptia schimbarii vremii si a lumii de afara, a culorii naturale asociate luminii naturale, aducand astfel realitatea exterioara in interior.

Poti fixa ferestrele si in partea superioara a acoperisului

Pentru a permite luminii sa patrundă cat mai adanc in interiorul incaperii, se pot amplasa suplimentar ferestre si in partea superioara a acoperisului. Planul inclinat specific mansardei face astfel posibil ca pana si spatiul din mijlocul locuintei sa poata fi luminat, ventilat si primitor.


Articol publicat in revista Casa si gradina
Text: Arh. Madalina Petrescu, foto: Velux

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply