Cine a inventat parchetul

0

Parchetul este un tip de pardoseală executată prin îmbinarea între ele a unor piese din lemn tare (stejar, fag etc.) prelucrate special. Șabloanele acestor piese de lemn sunt geometrice și unghiulare (pătrate, triunghiuri, romburi). Parchetul se găsește într-o mare varietate de culori și modele. Cel din stejar, de exemplu, care este unul dintre cele mai căutate tipuri de parchet, este disponibil în numeroase culori și nuanțe, de la cele întunecate până la foarte deschise.

cine a inventat parchetul

Citeste si: Protejarea parchetului. Sfaturi si idei

Inventatorul parchetului nu este cunoscut cu exactitate, dar se știe unde a apărut parchetul și motivul apariției acestuia, și anume nevoia de înfrumusețare arhitecturală a caselor.

Până la începutul secolului al XVII-lea, majoritatea caselor europene nu aveau podele de lemn. Podelele erau realizate din pământ bătătorit. În cazul caselor cu etaj, etajul avea grinzi de lemn și podele din scânduri foarte late de stejar sau ulm. De aici s-a născut ideea parchetului.

Citește și Parchet rezistent la umezeala

Parchetul, foarte aproape de ceea ce există azi, a apărut în Franța în perioada barocă (1625-1714). În acele vremuri parchetul reprezenta un lux, putând fi văzut numai în palate, precum cel de la Versailles, și în casele nobililor.

Citește și Parchet modern

În America de Nord, abundența de lemn a făcut ca podelele de lemn să devină comune în perioada colonială (1607 — 1780). Aceste podele nu erau nici șlefuite, nici finisate, fiind produse din lemn de pin moale.

Citeste si: Podele colorate. Idei de amenajare

În timpurile moderne, parchetul a devenit tot mai comun și mai accesibil pentru cei dornici să-și înfrumusețeze astfel casa. Și tehnologia de producere a evoluat în timp, parchetul fiind fabricat din materiale care pot rezista unui trafic mare și altor factori la care este expus.

Citește și Cum alegi parchetul potrivit. Idei orientative

Începând cu anii 1980-90 s-a bucurat de un mare succes un nou tip de parchet — parchetul laminat. Acesta este un material sintetic multistratificat, ușor de instalat, care poate fi folosit în sufragerie, holuri, dar și în bucătărie sau baie. Inventat în anul 1977 de compania suedeză Perstop AB, parchetul laminat este fabricat din materiale diferite, de la foi de furnir la rășini, putând imita cu succes lemnul, piatra, ceramica sau plasticul, și are avantajul că este mult mai ieftin decât parchetul din lemn.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net/

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply