Campanula de gradina, bucuria din curtea casei

0

Campanula de gradina este una dintre cele mai bune alegeri pentru curtile caselor, daca locuiesti in zone unde vara este blanda si scurta si asta pentru ca aceasta planta iubeste temperaturile scazute si suporta cu mare greutate zilele toride de vada. Daca locuiesti in jumatatea de nord a tarii, printre dealuri sau in zonele subalpine, campanula de gradina este cea mai buna alegere.

Campanula de gradina este o veritabila bucurie in curtea casei, florile mici si albastre-mov fiind extrem de decorative. Planta este perena si are tendinta de a prolifera si forma tufe, dar nu creste mai inalta de 30 de centimetri (sunt si soiuri mai recent create, mai inalte – 50-70 de centimetri). Partea cea mai frumoasa despre campanula de gradina este ca rezista foarte bine gerurilor din iarna, fara tratamente speciale si ingrijire deosebita. Pentru a rezista cu bine gerurilor aspre, toamna, tufa trebuie tunsa la trei-patru centimetri de si trebuie acoperita cu frunze sau paie.

In iernile geroase si uscate campanula de gradina are nevoie de apa. Udarile iarna se fac in zilele mai calde, cu o cantitate mica de apa la temperatura camerei (15-20 de grade). In iernile umede cu zapada abundenta campanula de gradina nu are nevoie de nici o ingrijire speciala. Udarile de iarna sunt necesare pentru ca gerurile aspre din iernile uscate deshidrateaza si usuca radacinile plantei si aceasta poate sa moara.

campanula de gradina

Vara cea mai mare problema o poare reprezenta caldura excesiva. Planta face fata la cateva ore toride, dar nu suporta canicula Baraganului, motiv pentru care trebuie cultivata in gradina, doar in zonele de deal si subalpine. Cand aerul e foarte uscat este atacata usor de paianjenul rosu, care poate duce la deteriorarea aspectului si pierderea frunzelor.

Plantarea pentru campanula de gradina se poate face in orice perioada din an, din marie (dupa ce se dezgheata solul) pana in noiembrie. Plantarea se face cu tot cu solul din ghiveci in gropi udate bine inainte. Solul pentru campanula de gradina trebuie sa fie unul normal, dar cu o buna capacitate de drenare a apei. Poti semana si seminte, direct in gradina, tot din martie incolo. Planta se dezvolta viguros din seminte daca are conditii bune.

Prin conditii bune pentru campanula de gradina se intelege un loc care sa fie ferit de bataia directa a razelor de soare dar care sa beneficieze de lumina din abundenta. Lumina este secretul care face ca planta sa infloreasca abundent. Campanula de gradina infloreste din mai pana in septemebrie si chiar mai mult. Exista si soiuri cu flori albe si roz, care impreuna cu cele albatre ofera o imagine absolut fantastica in gradina daca sunt plantate impreuna, mai ales ca perioada de inflorire este foarte lunga, iar numarul florilor foarte mare.

Planta trebuie fertilizata la fiecare a treia udare, sau o data pe saptamana daca este in gradina si se bucura de apa de ploaie. In perioada de vegetatie poate fi tunsa pentru a stimula producerea lastarilor si inflorirea.

Sursa foto: pixabay.com

 

 

 

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply