Bucataria liniara. Cateva sfaturi

0

Bucataria liniara este cea mai frecvent folosita varianta de organizare a bucatariei. Asta nu inseamna ca este formula ideala, dar dimensiunile celor mai multe din bucatariile noastre obliga la acest mod de organizare. In primul moment despre bucataria liniara poti spune ca este un spatiu inghestuit, in care abia daca are loc o persoana.

bucataria liniara

Realitatea despre bucataria liniara este alta, iar noi iti demonstram acest lucru. Bucataria liniara, amenajata inteligent, poate sa fie un loc extrem de bine organizat, eficient. In plus cu foarte putin efort bucataria liniara este practica si la fel de functionala ca o  bucatarie de mari dimensiuni.

Exista cateva detalii de care trebuie sa tii cont in cazul in care esti nevoit sa amenajezi liniar bucataria. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa stabilesti locul utilitatilor in asa fel incat sa ai libertate de miscare si eficienta. Utilitatile inseamna: chiuveta, aragazul si frigiderul, la care se adauga masa de lucru si fereastra. In mod ideal bucataria liniara trebuie sa aiba chiuveta si frigiderul pe o parte, iar aragazul pe alta, separate prin blatul de lucru.

Citeste si: Trucuri pentru bucatarie. Idei si opinii

Culoarea este un detaliu esential in bucataria liniara. Culorile deschise, care sa lase loc la jocuri de lumini sunt cea mai buna solutie. In conditiile in care bucataria liniara este una care sufera de lipsa de spatiu, culorile tari, tipatoare vor aglomera viziual spatiul, oricum limitat. A doua varianta buna o reprezinta bucataria in culori metalice. Oricum accentele metalice sunt secretul care impodobeste si da clasa unei bucatarii, in general, dar in bucataria liniara, culorile metalice, accesoriile metalice, fac minuni. Bucataria liniara intr-o singura culoare, cu acente de culoare din tonurile opuse, bine luminata si cu accesorii metalice este solutia ideala.

Citeste si: 10 idei istete pentru bucataria ta

bucataria liniaraUna din cele mai des intalnite stilului practicate in bucataria liniara este acela de acoperii cu placi de faianta spatiul peretelui intre blatul de lucru si corpurile suspendata.

Aceasta este una din cele mai des intalnite erori, comise in numele eficientei. Faianta intre blat si unitatile suspendate, face ca spatiul sa para inghesuit. Cel mai bine este sa continui pe perete folosind acelasi material ca si cel pentru blat sau unul foarte asemanator, dintr-o singura bucata.

Astfel bucataria va parea si mai inalta dar si mai lata. Daca ai posibilitatea, incorporeaza electrocasnicele in unitatile din bucatarie, pentru ca ideea de monoloit sugereaza spatiu si ordine.

Daca folosesti un bloc compact de dulapuri suspendate, cel mai bine este ca acestea sa mearga pana in tavan, pentru ca vor da iluzia de de camera mai inalta si vor organiza spatiul.

Citeste si: Amenajare pentru camara din bucatarie

Lumina este un alt element important in amenajare in bucataria liniara. Lumina trebuie sa fie concentrata, fie cu spoturi din tavan, fie cu o rama de spoturi. Fereastra trebuie sa fie pusa in valoare si cel mai bine este ca peretele pe care se afla fereastra sa ramana unul liber pentru a sugera spatiul si pentru ca lumina sa intre fara nici un obstacol.

Citeste si: Patru motive sa iubesti blaturile laminate

Nu exagera cu detaliile de decor. Bucataria liniara trebuie sa fie mereu in perfecta ordine si fara nimic inutil, doar de dragul decorului.

Bucataria liniara trebuie organizata modular

♦ Aragazul, chiuveta si frigiderul trebuie asezate cat mai aproape unul de celalalt. Nu omite zona de depozitare, care trebuie sa contina minimum de obiecte fie acre este vorba despre provizii, fie despre instrumente.
♦ Ideal intre chiuveta si aragaz trebuie plasata o zona de lucru de cel putin 60 de centimetri lungime.
♦ Un alt loc esential in bucataria liniara este zona de spalat vase. Regula spune ca masina de spalat si chiuveta sa fie in imediata apropiere a cosului de gunoi. Zona de depozitare a vaselor trebuie sa fie desupra chiuvetei.

♦ In colturi nu se monteaza niciodata piesele de rezistenta din bucatarie, acestea fiind cele mai bune locui de depozitare.
♦  Nu omite spatiile moarte din bucataria liniara (sub chiuveta, sub cuptor sau sub aragaz). Toate acestea sunt foarte bune locuri de depozitare. Nu omite nici pervazul ferestrei.

♦ In bucataria liniara hota este obligatorie, dupa cum folosirea unor materiale d ecalitate creste si estetica generala, dar si eficienta activitatii.

Sursa foto: @poligonchik-Fotolia/ revista Casa si gradina

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply