Truc peisagistic pentru iluzia de panta

0

Mulți proprietari și arhitecți apelează la un truc peisagistic de efect. Aceștia renunță la banalitatea terenurilor plane și diversifică relieful cu ajutorul unor denivelări artificiale. Nu e obligatoriu să sapi sau să cari pământ, poți obține iluzia de relief variat cu niște garduri vii modelate iscusit.

Îți prezentăm în cele ce urmează o grădină foarte interesantă, al cărei teren, deși e plan, pare a fi denivelat: suișurile și coborâșurile lui sunt sugerate de înălțimile crescătoare și descrescătoare ale unor garduri vii, a căror pantă și ale căror muchii concave sau convexe arată de parcă ar urmări configurația terenului. O astfel de amenajare este reușită dacă gardurile verzi și aleile sunt trasate în mai multe planuri, cu intersecții și schimbări de direcție care dau dinamism și perspectivă și dacă starea gardurilor vii e mereu impecabilă. Acestea sunt motivele care fac necesar ajutorul unui specialist peisagist. Nici plantele din alveolele gardurilor nu se aleg oricum: pentru a da iluzia de spațiu, verdele este de preferat în locul excesului de culoare. Plantele cu flori discrete și frunziș decorativ cu forme și nuanțe de verde cât mai diferite, cu înălțimi comparabile cu ale gardurilor vii și fără pretenții mari de îngrijire sunt foarte potrivite. De exemplu, tufele de hemerocallis sau de geranium.
Sfat: piesele de mobilier de grădină pot aduce în peisaj câteva pete de culoare mai tari, dar cu măsură.

truc peisagistic gard viu asimetric
Foto: Flori Lixăndroiu

Pentru grădina care mimează un teren vălurit domol pe mai multe direcții și care este dominată de verde se potrivește un fundal din arbori sau arbuști.

truc peisagistic garduri vii
Foto: Flori Lixăndroiu

Deși la prima vedere pare simplu de făcut, această grădină, cu garduri verzi plasate astfel încât să-i confere structură și să o facă să arate mai mare decât este în realitate, nu e opera unui amator.

Articol adaptat din revista Casa lux – martie 2015

Autor: Flori Lixăndroiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply