Trandafiri salbatici, spectacol pentru gradinile atipice

Trandafiri salbatici, spectacol pentru gradinile atipice

Distribuie articolul pe:

flower-466090_960_720

Trandafirii salbatici sunt un veritabil spectacol pentru gradinile cu personalite si pentru gradinarii patimasi. Spun asta pentru ca o tufa de trandafiri salbatici este o provocare, nu prin dificultatea intretinerii ci prin ineditul pe care il ofera. O tufa de trandafiri salbatici va da un farmec special gradinii, un aer romantic si bucuria unei plante frumoase si inedite, care ingrijita te va rasplati cu flori si fructe.

Trandafiri salbatici (2)

Cand ne gandim la trandafiri salbatici ne imaginam o tufa inalta, tepoasa, cu flori roz si macese rosii. In realitate, culorile florilor, frunzelor si maceselor variaza destul de mult, in functie de specie.

Trandafiri salbatici (5)Toamna, frunzele pot avea culori variate, la care nici nu te-ai astepta. Unele specii vor avea frunze galbene (Rosa rugosa), altele maronii-roscate (Rosa nitida), iar altele rosii (Rosa virginiana). Fructele vor fi decor in gradina de toamna pana iarna tarziu, si vor da un aspect inedit tufei si gradinii, mai ales daca tufele sunt sustinute pe spalieri sau sunt organizate in locurile cu vizibilitate ale gradinii.

14 lucruri pe care nu le stii despre trandafiri

Fructele, denumite generic macesele cresc diferit si pot fi lunguiete si usor bombate, mici, rotunde, grupate in ciorchini, turtite sau mari si acoperite cu peri fini.

Daca trandafirii iubesc soarele si au nevoie de atentie tot anul, trandafiri salbatici suporta orice fel de sol, suporta bine semiumbra si chiar umbra, cresc generos si infloresc abundent (dar nu in valuri repetate asa cum fac trandafirii nobili), se catara, si se intind oferind un spectacol, practic tot anul, prin florile, frunzele si fructele lor.

Secretele trandafirilor. Sfaturi pentru flori frumoase si sanatoase

Daca ai un loc unde nu creste nimic, planteaza o tufa de trandafiri salbatici! Trandafirii salbatici sunt o specie putin pretentioasa in ceea ce priveste solul, vegetand chiar si pe solurile sarace, pietroase, erodate sau chiar pe pante mari. Are nevoie de doar cateva ore de soare pe zi, vara, dar nu are probleme cu inghetul, rezistand perfect la gerurile cele mai aspre. Nu are nevoie de apa, ba chiar rezista foarte bine si in vreme de seceta. Udat, dar cu zgarcenie, o sa faca fructe mai mari.

Daca ii vrei, planteaza-i cel mai bine toamna, cel mai bine un grup de puieti (5-7) ca sa faci o tufa bogata.

Trandafiri de dulceata

Florile pe care le fac trandafirii salbatici sunt roz, albe sau rosii. Fiecare floare este formata din 5 sepale, 5 petale, numeroase stamine pe un receptacul care la maturitate devine carnos si rosiu. Cel mai des soiurile de trandafiri salbatici infloresc in luna iunie.

Fructele sunt coapte la finele toamnei, uneori fiind bune de recoltat abia dupa prima bruma.

Tufele se pot tunde, dar cu atentie indepartand numai ramurile moarte, cele slabe si denaturate. Ajutat sa se catere, va imbraca un spalier, un chiosc sau o scara. Daca vrei flori multe va trebui sa tunzi tufa mai hotarat si sa opresti formarea fructelor.

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul pe: