Trandafiri de dulceata

0

Bunica avea vreo 10 tufe de trandafiri de dulceata si din florile facute de acestia, ieseau vreo 20 de borcane de dulceata de trandafiri, foarte densa cu putin zahar si cel putin le fel de multe sticle de sirop de trandafiri. Din “deseuri” bunica facea otet de trandafiri. Va spun toate acestea de dragul povestii si ca sa intelegeti ce beneficii iti aduc tufele de trandafiri de dulceata. In plus acestia sunt extrem de decorativi, sunt parfumati si se ingrijesc usor.

Trandafiri de dulceata (1)

Exista mai multe soiuri de trandafiri de dulceata. Exista trandafiri de dulceata urcatori si trandafiri de dulceata care formaza tufe bogate de pana la 1.80 metri inaltime. Trandafirii de dulceata sunt albi, roz, rosii, galbeni si bicolori (galben cu rosu). Putin stiu ca, in functie de soi, aroma pe care o au trandafirii de dulceata poate sa fie specifica, dar poate avea tente de lavanda, tamaie, iasomie, precum si arome fructete de caise, piersica si pruna. Intensitatea aromei variaza de la soi la soi, si de fiecare data prin prepararea dulceturilor, a siropurilor si a uleiului, intensitatea acesteia creste.

Citeste si:Trandafirii pitici. Cum ii ingrijesti

Cel mai renumit si cel mai bine adaptat la conditiile climatice din Romania dintre soiurile de trandafiri de dulceata este Trandafirul de Damasc (Rosa damascena Mill). Au circa doi metri inaltime, flori roz sau rosii, foarte parfumate, grupate in buchete. Infloresc in primul an dupa plantare, din mai pana in august, iar daca toamna este blanda ofera a doua recolta. Exista multe soiuri rezultate prin altoire din Trandafirul de Damasc, multe dintre ele extrem de spornice si foarte rezistente.  Foarte cunoscut mai este si Gertrude Jekyll, care este un soi englezesc de trandafir de dulceata, are culoarea roz intens si este foarte parfumat.

Cum se ingrijesc tufele de trandafiri de dulceata

Cultivarea si ingrijirea trandafirilor difera de la o specie la alta si in functie de modul de cultura, dar toate soiurile iubesc apa si lumina si urasc vantul. Terenul trebuie sa fie insorit, bine irigat si pe cat posibil ferit de vant. Trandafirii de dulceata se pot planta in tot cursul anului de primavara dupa dezghet, pana toamna, la finele lui noiembrie. Alege soiuri altorite, mult mai rezistente.

Citeste si: Ghid pentru taierea trandafirilor urcatori primavara

Trandafiri de dulceataIarna trebuie ingropati si protejati cu hartie de ziar, paie sau pamant, iar primavara dezgropati si taiati. Taiatul este operatiunea estentiala pentru acesti trandafiri de dulceata care stimuleaza inflorirea, mentine sanatatea tufelor si garanteaza eficienta acestora. Trandafirii de dulceata au nevoie de ingrasaminte, iar cele naturale sunt prima alegere, cel mai bun fiind  gunoiul de grajd sau gunoi de pasari.

Citeste si: Plantarea trandafirilor. 5 sfaturi pentru a se prinde

Pentru o buna dezvoltare, tufele de trandafiri de dulceata trebuie udate. Regula esentiala spune ca udatul trebuie sa se faca atunci cand pamantul este uscat, dar nu mai rar de o data la 2-3 zile, daca nu ploua suficient. Udatul excesiv scade infloriea si poate duce la distrugerea radacinii. Apa nu trebuie sa balteasca, din cand in cand se recomanda saparea culturii pentru ca pamantul sa se mentina reavan.

Citeste si: Plante cu flori roz

Soiul Rosa Damascena de trandafiri de dulceata se pot cultiva in toata Romania de la campie pana in zona de dealuri inalte. Nu au probleme legate de atitudine, dar cu cat sunt mai sus, cu atat sunt mai aromati si creste concentratia de uleiuri. Soiul suporta aproape orice fel de sol, daca primeste ingrasaminte de doua ori pe an, suporta variatiile termice ale climei temperate si cere udare regulata, soare si protectie impotriva curentilor.

Sa mai spunem ca dintr-o tufa de trandafiri de dulceata ajunsa la maturitate se produc flori pentru 2-3 kilograme de dulceata de trandafiri.

Sursa foto: ©Lilyana_Vynogrado va/ ©Alesia_Berlezova/Fotolia.com Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply