Tipuri de sol. Cateva detalii

0

Există mai multe tipuri de sol, fiecare tip în parte fiind recomandat pentru un anume scop în grădină, sau pentru anumite plante. Fiecare din aceste tipuri de sol este depozitarul în proporții specifice a unor nutrienți, având anumite proprietăți. Pentru a avea o grădină bogată este necesar să cunoaștem calitățile fiecărui tip de sol și categoriile de plante care se potrivesc pentru fiecare dintre acestea.

tipuri de sol (1)

Citeste si: Gradina Feng Shui

Există, oficial, cinci tipuri de sol. Solul lutos este foarte bogat în substanțe nutritive, dar reține apa și nu are capacitatea de a o drena eficient, solul nisipos este sărac în nutrienți, se drenează rapid și este foarte puțin fertil, solul argilos are o capacitate redusă de drenare, menține umiditatea, dar este fertil.  Are de obicei culoarea maro închis.

O altă serie de tipuri de sol sunt: solul de turbă care este un sol umed și acid, și poate necesită drenaj, pentru că are tendința de a înmagazina apa și solul calcaros care este un sol foarte alcalin, nisipos-pietros care se drenează foarte ușor.

Solul este de cele mai multe ori stratificat, pe straturi de 30-50 de centimetri grosime și de cele mai multe ori combinat. Una din cele mai importante detalii care pot modificat proprietățile solului și care pot face prietenoase pentru plante inclusiv tipurile de sol mai dificile este afânarea și stimularea drenării.

Citeste si: Marul din gradina

În principal, solul are 3 componente de bază și va conține nisip, particule de aluviuni, particule fine de lut. Toate aceste trei componente pot face ca tipul de sol să varieze chiar și pe suprafețe mici de teren. Aceste trei componente, în funcție de procentul în care se găsesc în compoziția solului, determină textură lui.

Citeste si: Care sunt plantele zodiei tale

O altă caracteristică care poate să definească și să facă diferența între mai multe tipuri de sol este ph-ul solului, acesta indicând existența elementelor nutritive necesare creșterii și dezvoltării plantelor și proporția în care acestea se găsesc în sol.

În funcție de valoarea pH-ului, solul poate fi alcalin la o valoare a pH-ului mai mare de 7, la o valoare 6,5 a pH-ului vorbim de un sol acid, la valori cuprinse între 6,5 și 7 ale pH-ului vorbim de un sol neutru, care este și varianta de sol ideal. Solul acid poate fi echilibrat prin adăugarea unei substanțe bazice (se utilizează în general var), iar solul alcalin poate fi echilibrat prin adăugarea unei substanțe acide (se utilizează în general sulf).

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply