Straturi cu flori pana toamna

0

Cine nu-și dorește să se bucure de straturi cu flori luxuriante pe parcursul întregului sezon de grădinărit? Soluție: plantează intercalat flori de primăvară, flori de vară și flori de toamnă și lasă-le să-și ia pe rând locul unele altora.

Fâșiile de pământ de pe marginile stratului cu narcise sunt lăsate pentru rădăcinile florilor de vară. Narcisele înmulțite excesiv trebuie rărite la câțiva ani.

În toate grădinile, poate mai pregnant în acelea mici, perioadele de tranziție dintre florile de primăvară și florile de vară sau cele de pauză ale soiurilor cu mai multe înfloriri sunt dificile: frunzele îngălbenite care încă nu au dispărut, straturile cu răsaduri mici, care lasă vederii pământul, sau tufele de trandafiri lipsite de flori nu plac nimănui. Dacă însă faci o planificare atentă, este posibil ca valurile de flori de pe același loc să se succeadă aproape fără pauză.

Când plantezi toamna narcise, lalele sau zambile, aranjează bulbii ca pe o tablă de șah sau în linii distanțate, astfel încât primăvara viitoare să poți strecura printre ei rădăcini tuberizate de dalii, bulbi de gladiole sau răsaduri anuale. E o soluție relativ comodă, în care bulbii florilor de primăvară rămân câțiva ani pe loc și trebuie să plantezi primăvara și să scoți toamna numai florile nerezistente la ger. În ceea ce privește zonele semiumbrite, o sugestie ar fi să alternezi lalelele și narcisele cu tufe de astilbe și flox. La astfel de straturi cu flori nu e nevoie să umbli câțiva ani, până când toate tufele ajung la dimensiuni prea mari. La plantare nu face gropi individuale, îndepărtează pământul de pe o suprafață mai mare, rânduiește frumos bulbii și rădăcinile pe fundul gropii astfel formate și apoi acoper-o cu pământ.

Articol adaptat din revista Casa lux – februarie 2013

Autor: Flori Lixăndroiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply