Laleaua pestriţă, sfaturi de îngrijire

0
Laleaua pestriţă
Fritillaria meleagris, varianta albă

Laleaua pestriţă (Fritillaria) se mai întâlneşte sub numele de lalea sălbatică, bibilică sau ciubotă. Genul Fritillaria cuprinde peste o sută de specii bulboase, care fac parte din familia Liliaceae. Dintre  cele mai cunoscute specii amintim F. meleagris, F. imperialis şi F. montana. Denumirea plantei provine din latină şi înseamnă „tablă de şah” – o referinţă la desenul imprimat pe exteriorul petalelor.

Laleaua pestriţă, sfaturi de îngrijire

Laleaua pestriţă se depreciază complet, iar la o analiză mai atentă se pot observa pe partea inferioară a frunzelor pete ruginii prăfoase.
Rugina lalelei pestriţe, Uromyces miurae, apare în condiţii de umiditate redusă sau la schimbări bruşte ale condiţiilor de mediu.
Imediat după identificarea cauzei îmbolnăvirii plantei vom încerca să o izolăm de cele încă sănătoase. Dacă acest lucru nu este posibil, înlăturarea părţilor atacate şi arderea lor pentru evitarea infectării celorlalte plante este absolut necesară. Se foloseşte un fungicid conform indicaţiilor de pe recipient.

Citeşte mai multe despre Cum îngrijim lalelele?

Laleaua pestriţă
Fritillaria michailovskyi

Foliajul plantelor se decolorează sub forma unor pete ordonate, care oferă în ansamblu o imagine de mozaic.
Nu poate fi vorba decât de un virus, ceea ce face imposibilă tratarea plantei.
Virusurile sunt transmise de insecte. Astfel, putem preveni infectarea plantei prin limitarea apariţiei dăunătorilor în jurul Fritillariei. Acest lucru poate fi posibil prin folosirea insecticidelor sau prin atragerea prădătorilor naturali ai acestor insecte, precum simpatica buburuză.

Citeşte şi Transplantarea, sfaturi pentru sănătatea plantelor

Laleaua pestriţă prezintă urmele unor muşcături pe suprafaţa întregii plante; lipsesc chiar şi frunze întregi.
Planta este o mare iubitoare de umiditate, de aceea limacşii şi melcii o vizitează frecvent. Aceştia se înfruptă din delicioasa lalea, putând-o distruge în întregime.
Pentru prevenirea acestora se pot instala popularele capcane cu bere. De asemenea, există preparate  speciale, moluscucide, de obicei sub formă de granule. Acestea se împrăştie seara în jurul plantelor atacate. În cazul în care nu sunt foarte mulţi, melcii se pot înlătura şi manual.

Citeşte în continuare mai multe Sfaturi de îngrijire pentru laleaua pestriţă.

Articol publicat în revista Casa şi grădina
Text: Adriana Bărar
Foto: Fotolia.com – © shustrik95, LianeM

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply