Sfarturi simple ca sa-ti faci o carare in gradina

0

sidewalk-646577

O carare poate schimba aspectul unei gradini, facand-o mult mai primitoare si mai interesanta. In plus, aceasta da o forma si defineste diverse zone ale gradinii intre care se stabileste astfel o legatura, rezultand o suprafata bine inchegata in care, desi partile pot fi diferite, exista perceptia unui intreg.

Primul pas este sa proiectezi cararea. Poti avea in vedere o carare principala care face legatura intre casa si strada sau trotuar. Daca este in linie dreapta si vrei sa arate mai putin formal, poti planta diverse flori sau arbori la marginea ei. O carare secundara, care porneste din cea primara, poate fi mai ingusta si mai putin invaziva.

O carare dreapta si ingusta poate face o gradina sa para mai lunga, in special daca nu este vizibil capatul ei. Daca ai o curte cu gazon, trebuie sa stii ca o carare din piatra ii schimba aspectul acestuia, facandu-l mai interesant. In plus, aceasta carare protejeaza iarba.

Marimea unei poteci este in stransa legatura cu utilitatea si rolul ei. Poteca principala ar trebui sa aiba o latime de peste un metru, astfel incat doua persoane sa poata merge alaturi.

Din ce poti construi o carare

Daca vrei sa ai o continuitate si o legatura intre casa si gradina, atunci materialele pentru poteca ar trebui sa se potriveasca cu stilul si materialele din care este construita casa. Aceasta nu inseamna ca nu poti amesteca materialele. Pentru poteca principala este bine sa alegi un material rezistent si sa ai grija ca suprafata sa nu fie alunecoasa. In acest sens, pietrisul sau lemnul nu sunt indicate. O asemenea poteca se curata greu cu lopata atunci cand ninge. Aceste materiale pot fi insa folosite pentru potecile mai mici.

Pentru potecile secundare, balastul sau pietrisul reprezinta o alegere ieftina, rezultand o suprafata pe care apa se poate scurge usor. In plus, aceasta poteca nu este alunecoasa. Aceste materiale se gasesc intr-o multitudine de culori, astfel ca rezultatul ar putea fi unul foarte interesant. Este si o poteca usor de construit. Este necesar ca o carare de pietris sa aiba margini mai inalte, astfel incat pietrisul sa ramana intr-un singur loc.

Materialele amestecate precum caramida, ceramica si pietrele care intra in componenta potecii creeaza o imagine unica. Este o poteca indrazneata, care se remarca intr-o gradina. Pentru a o integra in acest spatiu, poti alege ca nuantele materialelor care formeaza poteca sa se regaseasca in culorile plantelor din gradina.

Caramida poate fi asezata in nenumarate feluri, nu este extrem de scumpa, nu necesita ingrijire speciala si se lucreaza usor cu ea. Folositi intordeauna caramida pentru pavaj si nu pentru ziduri.

Aceasta caramida este rezistenta si are o durata de viata lunga, fiind indicata pentru zonele cu clima rece sau umeda. Este indicat sa alegi caramizi cu suprafata dura. Este bine ca acest tip de carare sa aiba o margine delimitata de o bordura din otel sau plastic, astfel incat caramizile sa nu se deplaseze.

Piatra este o alegere eleganta pentru o carare, insa te va costa mai mult si implica un efort mai mare in cazul amenajarii potecii. Este genul de poteca in care se recomanda apelul la un profesionist, pentru ca daca nu este realizata corect, se va sparge. Poti alege pietre de aceeasi marime sau bucati neregulate.

5 pasi catre o gradina cu stil
5 modalităţi ieftine prin care poţi da casei tale un aer proaspăt şi nou

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply