Secretele cârciumăresei

0

cârciumăreasa

Secretele cârciumăresei: Zinnia, în denumirea ei internaţională, provine din regiunile călduroase ale Americii de sud-vest, Mexic. În locul de origine este o plantă perenă, la noi fiind cultivată doar ca anuală deoarece climatul nu ne permite să o ţinem peste iarnă. Nu este pretenţioasă, dar iubeşte soarele şi căldura din plin.

Cârciumăreasa înfloreşte din iunie până la sfârşitul toamnei în toate culorile, mai puţin albastru, iar florile pot avea mărimi diferite. Înălţimea ei variază de la 10 la 100 de cm înălţime, astfel putând fi asortată într-o multitudine de variante. Se pretează pentru straturi cu flori, ronduri, cele de talie mică în ghivece, borduri , iar cele înalte chiar şi pentru flori tăiate.

Citeşte şi Ghiveciul potrivit pentru plantele tale

Secretele cârciumăresei: plantele se seamănă direct în grădină, după ultimul îngheţ. Pentru a avea plante înflorite mai repede, se pot sădi în răsadniţe în casă mai devreme, ca mai apoi să fie transplantate afară când vremea ne permite.

CârciumăreasaSecretele cârciumăresei: sfaturi împotriva bolilor

Frunzele prezintă pete maronii, bobocii de flori au pustule, întreaga plantă arată nesănătos.
Cârciumăreasa este afectată de o ciupercă care apare dacă condiţiile de mediu sunt propice dezvoltării şi planta este sensibilă. Uneori pe tulpină pot apărea şi concavităţi ca nişte muşcături.
În primul rând se vor elimina părţile afectate, iar apoi se va utiliza un fungicid pe bază de sulf conform indicaţiilor de pe produs. Zona se va menţine fără buruieni.

Citeşte şi Andivele, aurul alb al legumelor

Frunzele se încreţesc, prezintă deformări şi decolorări pe alocuri.
Afidele sunt printre cele mai întâlnite insecte care atacă plantele ornamentale. Le plac ţesuturile tinere ale plantelor,de  multe ori le găsim pe spatele frunzelor. Dacă nu este grav afectată, se înlătură doar părţile cu afide, care sunt apoi aruncate. Dacă infestarea este gravă, se vor folosi insecticide speciale din comerţ conform indicaţiilor de pe ambalaj.

Plantele de cârciumăreasă mor prematur având ca simptome frunze galbene, deformări pe întreaga plantă, lipsă de vigoare şi lipsa dezvoltării inflorescențelor.
Se mai întâmplă ca acestea să fie infectate cu virusuri care nu prea pot fi combătute, cel mai bine este să încercăm să prevenim acest lucru. Infectarea se face cu ajutorul insectelor care le răspândesc de la o plantă la alta. Pentru prevenire, se va avea în vedere ţinerea sub controlul a dăunătorilor şi menţinerea zonei din jur curate, fără buruieni. De asemenea uneltele pe care le folosim trebuie să fie dezinfectate. Dacă virusul apare, plante va fi înlăturată şi arsă sau aruncată.

Citeşte şi Anghinarea, sursă bogată de potasiu şi magneziu

Articol adaptat din revista Casa şi grădina
Text: Adriana Bărar
Foto: © lliax; nuwatphoto – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply