Reguli pentru o casă caldă fără consum mare de energie

0

Poți avea în casă 30 de grade toată iarna, fără nici un fel de reguli de eficientizare a consumului, dar asta costă enorm. Pe de altă parte poți impune celor din casă niște reguli, poți stabili niste norme și poți avea o casă caldă fără consum mare de energie.

casa caldă

A face economie de energie nu înseamnă că o să tremuri de frig în casă. Poți avea facturi mai mici și o casă caldă dacă treci în revistă aceste cîteva sfaturi și le pui în aplicare. Luna noiembrie este ideală pentru a face aceste mici îmbunătățiri.

Izolează îmbinările ferestrelor cu garnituri de etanşare autoadezive. Sunt minunate și foarte eficiente. Sunt utile pentru ferestrele tradiționale cu tâmplărie de lemn şi sticlă simplă, dar și pentru ușa garajului, pentru ferestrele de pod sau pentru ușile și ferestrele clasice.

Temperatura din locuinţă trebuie să fie în acord cu cea de afară. dacă iarna sunt -20 de grade este o risipă de energie să vrei în casă 30 de grade Celsius. Înm plus nici nu este sănătos. Temperatura ideală în casă, iarna este undeva în jurul valorii de 20 de grade Celsius. O bluză pufoasă, o pereche de șosete și o patură pe picioare când te uiți la televizor fac parte din bucuria iernii. Este absurd să stai în tricou și în pantaloni scurți în casă când afară e viscol. O ținută de iarnă pentru casă (trening, pulovăr și altele) sunt parte din căile prin care poți avea o casă caldă fără consum de energie.

Elimină umezeala. Umezeala din casă este o sursă de ”frig”. Un dezumidificator este o soluție bune. Află totul despre umezeala din casă și cum o poți elimina aici.

Aerul curat se încălzește mai repede și mai ușor. Deci, aerisește casa indiferent cât este de frig afară! Deschide larg ferestrele la miezul zilei, mai ales în zilele cu soare. Aerisește în fiecare zi, în reprize de 10-15 minute, de trei ori pe zi. Ai să vezi că în casă o să fie mai cald!

Ține ușile deschise, astfel aerul va avea aceeași temperatură în toată casa. Dacă ai o casă cu etaj, încălzește mai mult parterul și mai puțin etajul. Aerul cald urcă în mod natural.

Folosește lumina, în zilele cu soare pentru a încălzii casa. Lumina aduce cu ea căldură și curăță aerul.

Covoarele moi, groase, păturile și hainele de casă trebuie să fie curate. Este una din condițiile care le fac eficiente din punct de vedere termic. Folosiţi lumina naturală cât mai mult acolo unde este posibil, prin ajustarea perdelelor, draperiilor sau a storurilor.

Energia electrică este mai eficientă ca sursă de încălzire comparativ cu soluțiile convenționale, dar pentru aceasta este nevoie de aparate care să aibă o bună eficiență a consumului.

Culorile din casă sunt un aliat pentru a avea o casă caldă. Culorile calde, accentele de culoare intense și vii, lumina interioară, dar și amenajarea și detaliile de decor pot indice căldura în casă.

Sursa foto: pixabay.com

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply