Pomi pentru umbra. Ce si de ce alegi

0

pomi pentru umbră (1)Pomi pentru umbră sunt o alegere importantă pentru grădină, indiferent de mărimea acesteia. Pe de altă parte fiecare detaliu al  gradinii contează atunci când alegi ce pomi pentru umbră plantezi.

Citeste si: Plantarea nucilor altoiti

Există multe posibilități de pomi pentru umbră, astfel că alegerea se face în funcție de câteva criterii esențiale. Conteaza mărimea gradinii și a casei, pentru că în funcție de aceste detalii alegi pomi de umbră mici sau mari. Dacă ai nevoie ca de umbră deasă  alegii anumite soiuri, iar daca vrei o umbră rară, alții. Există pomi de umbră cu creștere rapidă (5-10 ani) sau pomi cu creștere lentă (mai mult de 10 ani). Este bine de spus că ritmul de creștere este indică durata de viață a acestora, un detaliu foarte  important pentru acesti pomi de umbră. Cei cu creștere rapidă trăiesc puțin, cei cu o creștere lentă, trăiesc mult.

Citeste si: Idei pentru gradina visurilor tale

La alegerea celor mai bune soluții de pomi pentru umbră trebuie să evaluezi și calitatea solului, clima, umiditatea solului și rezistența pe care o oferă solul, copacului. Una peste alta, totul trebuie bine cântărit, evaluat, iar decizia trebuie luată cu atenție.

pomi pentru umbră (4)Iată câțiva pomi pentru umbră cu creștere rapidă, practic cele mai bune alegeri pentru curtea casei tale:

Cedrul (Cedrus deodara) este originar din Himalaya, are frunziș verde închis la maturitate. Crește până la o înălțime de 50 de metri. Cedrul este un copac ornamental, cu lemnul deschis, rezistent la secetă și îngheț. Copacul crește rapid în primii ani.

Citeste si: Salcia din gradina. Ce avantaje iti aduce

Chiparosul (Cupressocyparis leylandi) este un arbore conifer folosit că gard viu sau ecran natural. Are coroană deasă abia la maturitate. Are creștere rapidă, ajunge 15 metri înălțime și poate fi plantat atât într-un loc însorit, cât și în semiumbră. Chiparosul nu este pretențios la sol.

pomi pentru umbră (2)Betula nigra este o specie de mesteacăn originar din Statele Unite. Copacul crește până la 25-30 metri înălțime. Acesta este folosit adesea că pom ornamental și este apreciat pentru umbră lui. Copacul are o creștere piramidala și prezintă uneori mai multe tulpini. Are o creștere rapidă și se dezvoltă cel mai bine în locurile însorite sau parțial însorite.

Citeste si: Farmec pentru exteriorul casei tale

Paulownia tomentosa este un arbore decorativ, originar din China. Este o faorte bună alegere pe lista cu pomi pentru umbră, are o creștere rapidă, coroană neregulată, sub formă de cupolă. La maturitatea are circa 20 de metri și coroana cu un diametru de 6-8 metri. Are flori liliachii, parfumate. Paulownia este foarte umbros dar are nevoie de mult spațiu.

Citeste si: Plantarea brazilor iarna

Părul decorativ (Pyrus calleryana), are creștere rapidă și flori mici și albe. Coroană atinge între 9-13 metri la maturitate, iar înălțimea poate ajunge la 13-15 metri.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply