Plantarea pomilor fructiferi primavara

0

Plantarea pomilor fructiferi primavara este un demers curajos care are mult mai putine sanse de reusita decat plantarea pomilor fructiferi toamna. Daca totusi esti in situatia de a trece la plantarea pomilor fructiferi primavara ia in calcul ca perioada optima este pana la finele lunii martie.

Plantarea pomilor fructiferi primavaraSe spune ca este mai eficient sa plantezi pomi, iarna, la temperaturi de -5, -10 grade Celsius in atmosfera, daca solul nu este inghetat, dacat sa treci la plantarea pomilor fructiferi primavara, dar cu toate acestea sunt sanse de reusita si in acest prim anotimp, daca respecti cu strictete regulile de plantare, daca alegi pomi din soiuri valoroase si rezistente, potrivite cu altitudinea si clima locului unde urmeaza sa prinda radacini.

Citeste si: Plantarea nucilor altoiti

De ce nu merge plantarea pomilor primavara?

Operatia de plantare este un proces stresant pentru puiul de pom. Sistemului redicular este lezat de procesul de scoatere din pamant, impachetare a radacinii si transport. Apoi este afectat de perioada de depozitare. O mare parte din perisorii absorbanti ai radacinilor se rup inevitabil, indiferent cat de atent se lucreaza. Se pot rupe si ramificatii principale ale radacinii, mai ales in cazul radacinilor pivotante, motiv pentru care acest amanunt este unul din detaliile pe care trebuie sa le iei in calcul cand verifici radacina, la plantare.

In plus, peste toate aceste “traume”, vine si plantarea efectiva care implica schimbari de microclimat, de compozitie chimica a solului, de umiditate. Toate acestea sunt mult mai accentuate primavara cand pomul intra in perioada lui de vegetatie.

Daca iei in calcul aceste elemente la plantarea pomilor fructiferi primavara si daca ii asiguri maximim de conditii ai sanse sa se prinda

Mocirlirea si adaugarea de ingrasamant este obligatorie, la plantarea pomilor de primavara, in rest operatiile merg dupa tipicul de planatare al pomilor fructiferi, toamna. Exista insa doua diferente.

Prima se refera la taierea radacinilor la plantarea pomilor fructiferi primavara, care trebuie facuta cu mult mai multa atentie decat toamna, pentru ca radacinile nu mai au perioada de repaus hibernala, si trebuie sa intre in functiune in circa 2-3 saptamani dupa plantare. Taie radacinile rupte, dar nu mai fasona intreaga ramificatie radiculara. Mocirlirea se face intr-un amestec mai apos, iar pamantul care se adauga in groapa de plantare se amesteca cu ingrasamant, cel mai bine natural.

Citeste si: Cei mai rezistenti pomi fructiferi

Plantarea pomilor fructiferi primavaraA doua mare diferenta pentru plantarea pomilor fructiferi primavara consta in udare.

Daca toamna pomul avea nevoie de putina apa, la plantarea in primavara pomul are nevoie de udari repetate, la interval de doua-trei zile. Aportul de apa se face in functie de specie, de nevoie, de cantitatea de ploaie si de gradul de inclinare al planului de cultura  (mai mult in zonele de panta, mai putin in zonele orizontale).

Un sfat: la plantarea pomilor fructiferi primavara (dar si iarna), analizeaza bine trunchiul pomului si identifica partea care a fost orientata catre nord. Pe ea ai sa vezi urme de muschi sau o sa fie usor mai inchisa la culoare. La replantare respecta aceasta orientare si aseza pomisorul spre nord, cu “nordul” lui. Diminuezi imens o parte din streul de plantare.

Citeste si: Marul din gradina

Taierile de corectare si ajustare care se fac primavara, in cazul pomilor fructiferi, plantati primavara, se face la doua-trei saptamani dupa plantare, niciodata in acelasi moment cu plantarea.

Sursa foto: hepta.ro

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply