Peisaj variat intr-o gradina urbana mica

0

Oare este posibil să te bucuri într-o grădină urbană de mici dimensiuni de un peisaj variat? Da, este posibil! Modelul de grădină pe care ți-l prezentăm aici stă mărturie, fiind un exemplu de urmat. Are de toate: pomi, flori și verdeață, alei largi și gazon proaspăt, un iaz, o terasă, o pergolă, ba chiar și o statuetă.

peisaj variat gradina urbana mica
Foto: Flori Lixăndroiu

Aici își spune cuvântul clasa arhitectului peisagist: deși poate fi cuprinsă dintr-o singură privire, grădina îți rezervă surprize la tot pasul, reușind să-ți ofere în același timp atât senzația de lărgime, cât și pe aceea de intimitate.

Admiră această grădină nu doar ca pe un tot unitar, ci și căutând să vezi efectele pe care le are fiecare parte componentă din ansamblul ei asupra întregului tablou atât de reușit. Vei observa detalii importante, de care este bine să ții cont dacă vrei să realizezi un astfel de peisaj variat în mica ta grădină. Pomii au fost plasați doar pe laturi și în fundal, iar acest lucru îi asigură protecție grădinii și îi conferă intimitate. În plus, îi lasă zona centrală liberă pentru amplasarea iazului, a aleii și a gazonului. Oglinda apei, aleile largi (raportate la dimensiunile grădinii) și covorul ierbii (care nu este întrerupt de nicio floare) dau senzația unui spațiu extins. Scările laterale rup monotonia amenajării pe un singur plan și sunt creatoare de perspectivă. Cu prelungirea de peste apă, terasa își sporește nu doar suprafața, ci și farmecul. Partea de pergolă care acoperă zona exclusiv terestră a terasei este acaparată de flori, ceea ce îi conferă un aer romantic; partea de pergolă a terasei de peste iaz este mai degajată, ca să nu stânjenească vederea apei. Peste toate acestea, prezența statuii pe soclu trasează pe tot ansamblul o tușă rafinată.

Articol adaptat din revista Casa lux – iunie 2014

Autor: Flori Lixăndroiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply