Paulownia, copacul minue

0

Paulownia a devenit o veritabilă vedetă în ultima vreme. Pe numele oficial Paulownia Tomentosa, este un arbore decorativ, originar din China unde se cultivă de circa 2000 de ani pentru producția de lemn. Ceea ce este mereu asociat de acest arbore este creșterea excepțional de rapidă a acestuia. Unii spun că arborele atinge maturitatea în trei ani, alții în 20…. Adevărul este undeva la mijloc. La originea sa arborele este unul care are o viteză de vreștere mare. Adus în Europa acum circa 200 de ani, Paulownia a fost mult ameliorată genetic iar rezultatele au fost cu adevărat interesante, unii din hibrizi având o rată de creștere impresionantă.

Paulownia

Hibrizii Paulownia fortunei, ca urmare a îmbunătățirilor genetice au cea mai bună rata de creștere dintre toate soiurile de Paulownia și o mai mare adaptabilitate la o gamă mare de tipuri de soluri și de climă.

Paulownia este foarte popular în Asta și mai ales în China, fiind folosit pentru reîmpăduriri, plantarea pe marginea drumului și ca arbore ornamental. Lemnul are o granulație specială, fină, care îl face bun penru lazi, ambajaje, instrumente muzicale, plcă de surf. Pe de altă parte lemnul este foarte atractiv pentru insectele de lemn. Speciile de paulownia sunt, de asemenea, utilizate ca plante alimentare de larvele unor specii de lepidoptere, inclusiv Endoclita excrescens. Nu este bun pentru construcții, are putere calorică mică și utilizări limitate ca și combustibil.

Citeste si: Pomi pentru umbra. Ce si de ce alegi

Paulownia pierde frunzele toamna. Frunzele sunt mari sub formă de inimă, cu diametrul de 15–40 centimetri. Florile sunt produse primăvara devreme în buchete lungi de 10–30 centimetrim, cu o corola tubulară de culoare albă sau violetă ce seamănă cu floarea de degețel roșu. Fructul este o capsulă uscată, ce conține mii de semințe foarte mici. Arborele se înmulțelte bine prin semințe, care s epun la geminat în apă. Încolțesc în 10-12 zile. Trebuie transferate în sol fin, steril, unde vor crește în următoarele 2-3 luni, până ce pot fi mutate în pepiniere sau ăn solul din grădină. Transplantarea în grădină se face primăvara. În primul an de viață, când ritmul de creștere este foarte mare și poate să ajungă chiar și la 4-6 metri înălțime, trebuie protejat de îngheț.

Citeste si: Calinul sau pomul cu bulgari de zapada

Paulownia crește foarte repede, dar numai în primii ani de viață, când poate avea un ritm de sase metri pe an, în înălțime. Unele specii de paulovnia de plantație pot fi recoltate pentru a face cherestea destinată scopurilor menționate mai sus, la cinci-șase ani de la plantare. În plus, în primii ani de viață, după ce copacii sunt recoltați, se regenerează din rădăcinile existente. Acest fapt le-a adus supranumele de “copaci Phoenix”. La vârstă de 25 de ani plantă atinge dimensiunile și formă maximă.

Un mare merit pentru acesti copaci este capacitatea lor de a susține fixarea solurilor degradate și de a recupera relativ repede loturile de teren afectate ecologic.

Formă coroanei este de cele mai multe ori neregulată, mai degrabă aducnd cu o cupolă largă și  profil sinuos. Trunchiul principal și menține continuitatea și verticalitatea pâna unde începe coroană, de aici încep ramurile principale ce pot fi la unele specii deformate, în direcții diferite și cu traiectorii de creștere curbate dând impresia unui arboredin stampele orientale. Ramurile secundare nu sunt numeroase, dar faptul că frunzele sunt de dimensiuni mari crează impresia unei coroane continue.

Citeste si: Salcia din gradina. Ce avantaje iti aduce

Dacă vei alege un Paulownia pentru grădină, plantează-l într-un loc izolat unde să aibă spațiu fiind necesar d eluat în calcul și creșterea rapidă și dimensiunile plantei, poate atinge chiar și 20 de metri înălțime, cu un diametru al coroanei de 8-10 metri. La vârstă de 25 de ani plantă atinge dimensiunile și formă maximă.

În ciuda unor opinii ale cultivatorilor, Paulownia nu rezistă în zonele de deal și subalpine, iar la câmpie are nevoie de un sol bun, bine drenat fără contact cu zone freatice. Are nevoie de apa, în mod constant, arborele trebuie udat vara și protejat iarna. În plus solul trebuie fertilizat îăn primii ani d ecreștere, d emai multe pri pe an, iar apoi an de an, toată viața. Paulownia are nevoie de lumina bun pentru a crește, iar în plantații, arborii trebuie așezați la distanță. Nu suportă zonele cu vânt puternic și nici temperaturi sub 20 de grade Celsius.

Citeste si: Plantarea nucilor altoiti

Paulownia suportă greu tunderile și tăierile și poate afecta înflorirea de primăvară, punctul forțe al plantei. Plantele tunse au întotdeauna o creștere mai slabă și mai puțin decorativă față de cele lăsate să crească liber. Plantele tunse au ramuri tinere cu tendința de frunze mai mari, iar cele netunse sunt caracterizate printr-o nflorire mai abundenta pe ramurile mai batrne dar cu frunziș mai puțin. Eventualele tăieri se fac întotdeauna după înflorire, tăierile stimulând creșterea frunzelor.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply