Obiecte vechi in casa noua

0
Foto: Daniel Georgescu
foto: Daniel Georgescu

Obiecte vechi in casa noua – Luciana Georgescu, chief designer la SpotOnDesign, ne sfătuieşte cum să procedăm atunci când apare şi opţiunea de a integra obiecte vechi într-un spaţiu nou sau de a salva finisajele originale.

Obiecte vechi in casa noua – În ce condiţii se pot folosi în amenajările moderne piese de mobilier sau decorative vechi? (recuperate, recondiţionate, moştenite etc.)

Piesele de mobilier recondiţionate pot fi folosite într-o amenajare, dar trebuie să fie exact aşa: re-con-di-ţio-na-te. Nu dau bine corpuri cărora le cad uşile, care au balamale ce scârţâie îngrozitor, cu vopseaua scorojită până-ntr-acolo încât zilnic trebuie aspirat în jur.
Contrastul vechi-nou pe care-l căutam prin includerea unei asemenea piese nu trebuie să fie un contrast între funcţional, plăcut şi nefuncţional, învechit, neplăcut.
În plus, nu orice piesă se potriveşte oriunde. Trebuie gândite cu atenţie volumele şi proporţiile, astfel încât să nu ne trezim că montăm un armoir art-deco imens într-o încăpere de 8 mp. Rezultatul ar fi dezastruos.
De asemenea, o piesă veche poate să-şi păstreze finisajele aşa cum erau ele original sau poate fi revopsită, re-utilată, astfel încât să primească un suflu nou, o reinterpretare dacă vreţi, care poate fi cool, young sau pur şi simplu candidă. Astfel de piese pot fi şi mai uşor de înglobat în proiectele de amenajare.

Citește: Renovare, înainte-după

 

foto: Bogdan Popescu locație: British Gallery
foto: Bogdan Popescu
locație: British Gallery

Obiecte vechi in casa noua – Păstrăm finisaje şi elemente decorative din construcţia originală sau renunţăm la ele?

Păstrăm, bineînţeles! Elementele originale dau valoare piesei; să nu uităm că, în fond, fără aceste elemente am avea pur şi simplu lemne şi cuie.

Trebuie totuşi înlocuite cele care s-au degradat, fie cu altele originale, dar în bună stare, fie cu elemente moderne, cu funcţii neaşteptate.

De exemplu, nişte mânere ruginite sau mâncate de carii pot fi înlocuite cu elemente surprinzătoare, cum ar fi receptoare telefonice de pe vremea telefoanelor cu disc rotativ. Ideile sunt multe, soluţiile ingenioase şi se pot adapta toate în funcţie de necesităţile şi preferinţele fiecăruia.

Citește: Dining eclectic cu note originale

Obiecte vechi in casa noua – Kitsch-ul? Ce-l defineşte? Putem integra elemente din această categorie în casele noastre? Cum şi în ce cantitate?

Kitsch pentru mine înseamnă neinspirat.
Trebuie un context foarte atent controlat pentru ca un element kitsch să arate bine. Riscurile sunt mari, iar efectul poate fi foarte uşor scăpat de sub control. Ceea ce tu ai intenţionat să fie o mişcare uşor ironică sau un racursiu blând poate fi văzut ca o îndrăzneală sau ca o exagerare, o amenajare echilibrată nu poate fi decât balansată.

Citește: Bibelouri, goblenuri, milieuri – locul lor în amenajările actuale

 

Articol apărut în revista Casa și gradina

Interviu de Alina Borcea

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply