O casa in culori de toamna. O toamna in mansarda

0

Iata o frumoasa casa in culori de toamna. Totul a inceput in anul 1940, cand bunicii Ioanei au decis sa isi cumpere o casa saseasca intr-o zona linistita din Sibiu. In anii ‘70, parintii ei au ridicat etajul intai. Peste ani, Marius si Ioana s-au indragostit de podul casei si au inceput sa faca planurile pentru un nou nivel la care au inceput lucrarile in 1997. In 2001 s-au mutat in mansarda, chiar daca aceasta nu era decat in stadiul de finisari.

casa in culori de toamna (3)

Dupa ce arhitectii si constructorii si-au terminat treaba, cei doi proprietari au preluat amenajarea si au reusit sa contureze un spatiu de locuit de peste 160 de metri patrati. Unghiurile peretilor interiori creeaza atmosfera unor spatii in alte spatii. O adevarata matematica a designului.

Citeste si: Casa alba din Moscova

Cei doi au reusit sa faca din podul casei in care a crescut Ioana un spatiu de locuit pentru trei persoane. Chiar daca initial Marius a fost cel care a conturat ideea proiectului de decorare, mai tarziu cuplul a apelat la mai multe echipe de muncitori pentru a le pune in aplicare ideile. Cei doi au stiut de la inceput ca nu doresc o simpla mansarda, de aceea s-au lasat condusi de formele existente ale vechiului pod. Suprafata totala ce a rezultat este de 160 de metri patrati locuibili. „Atunci cand vrei sa construiesti intr-un spatiu atipic, trebuie sa iti modelezi un pic ideile pe masura spatiului respectiv”, spun ei.

„Am prins o perioada defavorabila amenajarilor interioare. Nu exista o piata atat de bogata de obiecte de mobilier si finisaje. Recunoastem ca nu prea am avut de unde alege. Am cautat mobilier care sa fie si functional”. Cu timpul insa, alegerile de la inceput s-au dovedit inspirate, ceea ce se vede mai ales in living, unde domina un mobilier din lemn de cires, cu accente rustice. „Livingul este impartit in trei spatii, unul de relaxare si de lectura, unul special pentru obiectele preferate (inaltat cu 20 de centimetri fata de nivelul normal pentru o delimitare imaginara) si zona de luat masa. Barnele de rezistenta au fost pastrate pentru un aer rustic, combinat cu catifeaua visinie de pe mobilier.”

Pentru a avea cat mai mult spatiu functional, cei doi si-au dorit dulapuri incorporate in unghiurile zidurilor, fabricate dupa un proiect propriu, insa multele firme de tamplarie la care au apelat le-au spus ca nu vor sa se incurce cu asa ceva. Dupa cateva luni de tatonari, au gasit doi mesteri care au decis sa incerce. Acestia au lucrat dupa schitele lui Marius si supravegheati indeaproape de el. Aceeasi problema a aparut si cu mobila de bucatarie, proiectata tot de Marius: „Am vrut mobila din lemn, pe care a trebuit sa o adaptam la spatiul destul de neregulat si apoi am vopsit-o noi”.

casa in culori de toamna (2)Citeste si: O casa boema cu stil

Marius, fost jurnalist, nu a dorit sa sacrifice un spatiu foarte mare biroului de acasa, de aceea a facut o biblioteca incorporata in peretii holului de intrare, in continuarea careia se regaseste spatiul de lucru. Computerul se ascunde intr-un birou simplu din lemn, vopsit in alb, cu trei sertare de fiecare parte. In spatele scaunului de la birou se deschide biblioteca. Corpul de biblioteca este din acelasi material care s-a folosit si la mobilierul de bucatarie. Inovatia sta in folosirea a doua nuante de culoare pentru vopsirea acestuia. „Au fost alese aceste culori pentru a se potrivi cu restul ansamblului din care face parte. Pentru a fi cat mai practica si incapatoare, am renuntat la politele interminale si am fragmentat totul in patrate dimensionate.

Citeste si: Casa nordica si stilul scandinav

La biblioteca din camera Alexandrei ne-am folosit de clasicele rafturi, taiate doar asimetric.”Camera Alexandrei a fost proiectata pentru a putea fi folosita la orice varsta. „Am folosit ceva simplu; chiar daca este fetita, ne-am consultat si am ales albastru. Nu am dorit sa dam un aspect imbacsit, de aceea nu are decat un pat si biroul cu computerul. I-am montat si o mica biblioteca cu cinci polite. Patul l-am luat cu doua sertare, ca sa-si poata depozita lucrurile.”

Bucataria celor doi a fost proiectata ca un spatiu deschis. Moblierul este aranjat mai mult pe vertical si are accente rustice pronuntate. Regasim modelul vechilor blidare in care Ioana „ascunde” secretele mancarurilor preferate – mirodeniile. „Mobilierul a fost vopsit de mana noastra, pentru a-i da acea culoare a trecerii timpului, avand in vedere stilul abordat in toata casa. Am folosit si faianta arsa de culoarea caramizii.” Opus ferestrei, a fost proiectat un miniorificiu rustic, care are rolul de a lumina natural holul de intrare si biblioteca.

Si mobilierul de bucatarie a fost proiectat dupa dimensiunile inegale ale spatiului. Initial, niciun meserias nu a vrut sa se apuce de proiectarea unor corpuri pentru a da un contur bucatariei. Intr-un fi nal, Marius a gasit o fi rma care lucreaza in lemn si a fost de acord sa incerce. „Ideile pentru acest proiect au fost furate de la vechile modele de corpuri de bucatarie din casele sasesti. Foarte rar se regasesc astazi, in casele romanesti moderne, blidare. Cred ca am reusit sa facem o legatura interesanta intre corpurile bucatariei si corpul de biblioteca datorita culorii. Ne-am dorit un spatiu deschis pentru a avea parte de cat mai multa lumina naturala.”

Nu aveau cum sa-si creeze un alt spatiu, dar, datorita culorilor si materialelor folosite, au obtinut un loc numai bun pentru relaxare. Marius si Ioana au considerat ca albul este alegerea cea mai potrivita pentru sala de baie. Combinatia dintre aceasta nonculoare si o nuanta palida de roz ii da spatiului largime.

Citeste si: Casă tradițională românească

„Terasa este preferata familiei, mai ales in zilele toride de vara”. Pentru a fi un spatiu cat mai placut, au ales mobilier din lemn, special creat pentru terasa. Chiar daca mai au un balcon micut langa living, Ioana si Marius nu au putut sa il amenajeze ca pe o terasa. Bucataria ocupand un spatiu minimal, s-au gandit ca pot lua masa si pe balconul de sub geamul acesteia. Cu timpul, Ioana a facut o pasiune pentru incapere si a inceput sa o amenajeze ca spatiu verde.

Daca la inceput nu s-au gandit ca vor avea nevoie de terasa, cu timpul a devenit necesara. Acum, pe terasa, convietuiesc peste 20 de specii de flori ce dau un aer boem zonei si sunt alaturi de ei in momentele de relaxare. „Gradina” Ioanei se prelungeste si in casa, unde a „plantat” in locuri strategice din camere mici oaze de verdeata.

Citeste si: Cea mai frumoasa mansarda

Dormitorul matrimonial a pastrat aceleasi accente rustice folosite si in camera de zi. Daca stai sa privesti amanuntit, ai putea sa te gandesti ca este o prelungire a livingului. Pare un „alcov” in care visiniul cuverturii de pe pat se imbina cu galbenul tencuielii. Aerul rustic s-a pastrat si in tablia patului. Locul tabliei clasice a fost luat de un suport din fier forjat ce lasa partea superioara a patului libera. Ioana si Marius au preferat obiecte de mobilier mici, care sa nu le incarce inutil dormitorul. O servant cu cinci sertare tine locul unui dulap ce ar fi ocupat mult mai mult spatiu. In locul noptierelor, Ioana a ales doua sofale miniaturale.

Mai multe imagini poti vedea aici

Text: VIOLETA BITIRE
Foto: STEFAN JAMMER



Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply