Greseli de evitat in amenajarea dormitorului de la mansarda – În mod frecvent, podul este privit ca un spaţiu care poate fi mansardat, dar compartimentarea lui optimă nu este luată în calcul foarte serios. Află câteva secrete pentru a-ţi amenaja corect zona de dormitor din pod.
Citește: Cum faci din pod o mansardă locuibilă

OPEN SPACE-UL mansardei ridică foarte multe probleme la amenajarea unei locuințe permanente. Zona alocată dormitorului – de cele mai multe ori – este neglijată pentru că prima dată este structurat livingul, central, sub coama acoperișului, iar mai apoi, în spațiul care rămâne în zona îngustă, la îmbinarea grinzilor cu podeaua, se fac dormitoarele; este cel mai des întâlnit tip de compartimentare care, deși este privit mai nou ca o regulă, este total greșit din punct de vedere practic și vizual, cât și ca impact asupra sănătății noastre. Acele zone înguste și întunecoase, dacă nu au fost supraînălțate, pot favoriza, în timp, stări de claustrofobie sau boli alergice din cauza prafului care se poate aduna sau a umezelii provocate de condensul respirației din timpul nopții.
Citește: Greșeli de evitat în amenajarea casei – living
SOLUȚIA ESTE SIMPLĂ: gândește zonele de colț drept spații de depozitare pe care să le concepi cu dulăpioare realizate pe comandă (croite la dimensiunea și înclinația grinzilor) sau cu pereți din gips carton prevăzuți cu ușă de acces spre zona efectivă de depozitare – caz în care este obligatorie aerisirea și igienizarea cât mai des. Patul amplasează-l mai departe de grinzi, poate fi și spre centrul zonei alocate dormitorului sau cu tăblia spre peretele cel mai înalt care delimitează dormitorul de restul mansardei. Capătul patului dinspre picioare poate fi într-o zonă îngustă, dar de peste 120 cm.
Citește: Ce greșeli poti face atunci când speli așternuturile


Articol apărut în revista Casa și grădina
Text: Mihaela Radu
Foto: Huelsta Studio, Contura, KSL – living