Cum amenajezi mansarda în mod practic și modern

0

Nevoia tot mai mare de spaţiu locuibil ne îndeamnă să transformăm podurile altădată întunedoase, pline de praf și ticsite de vechituri, în camere moderne, practice, cu diverse funcţiuni. Mansardarea devine o soluţie foarte eficientă, totul este să fie aplicată cu simţ de răspundere și o viziune de ansamblu bine conturată. Noi îţi oferim câteva repere și sugestii care sperăm să te inspire în acest demers.

De ce să mansardezi

Transformarea unui pod nefolosit în mansardă sau construirea unui acoperiș cu șarpantă deasupra unei terase de bloc (ambele necesită aprobări de la primărie, proiecte ale unui arhitect) generează un spațiu locuibil prețios, mai ales dacă este vorba despre un imobil situat în central orașului sau în vreo zonă turistică, unde prețul terenului ajunge la prețuri exorbitante.

Mansardă poate avea locuința din oraș, casa de vacanță, pensiunea turistică, totul este ca spațiul rezultat să aibă în centrul său înălțimea de minim 2,5-3 m și să urmezi un plan bine pus la punct pentru a te bucura de confortul așteptat. Aici poți amenaja orice dorești, de la dormitor la bibliotecă, de la birou la baie, de la atelier de creație la sală de gimnastică ori cameră de joacă etc.

La ce să fii atent

Odată stabilită funcțiunea noului spațiu trebuie să te asiguri că structura este destul de rezistentă, inclusiv podeaua (faci lucrările de consolidare necesare), că va fi sufi cientă lumină naturală (eventual adaugi ferestre, lucarne), că ai utilitățile aferente (energie electrică, surse de încălzire, apă curentă și canalizare, după caz) și că spațiul este izolat termic și fonic corespunzător.

Acoperișul propriu-zis se dublează pe interior cu vată minerală de sticlă, cu spumă poliuretanică sau alte materiale similare care vor împiedica pierderea de căldură iarna și supraîncălzirea vara.

Peste materialul izolator se montează șipci de lemn sau plăci de gips-carton care pot fi ulterior fi nisate după voie cu tapet, vopsea lavabilă, faianță, lambriuri etc. O eventuală compartimentare a mansardei se face cu materiale ușoare, de obicei cu BCA ori profile de lemn sau aluminiu pe care se montează plăci de gips-carton.

Atenție mare, înainte de a amenaja mansarda asigură-te că structura de rezistență și celelalte elemente constructive ale acoperișului, inclusiv învelitoarea sunt în perfectă stare, eventual mai aplică substanțe ignifuge ori de protecție la insecte pe părțile din lemn, deoarece intervențiile ulterioare vor fi mult îngreunate.

Tot acum, verifică minuțios și instalația electrică (izolată corespunzător), stabilește unde este nevoie de prize și unde vor fi amplasate corpurile de iluminat. Ai grijă ca mansarda să poată fi ventilată corespunzător, iar dacă amenajezi o baie, alege gips-carton, adezivi, finisaje și ferestre ce rezistă la umiditate sporită.

Ce culori să folosești în amenajare

În funcție de stilul de amenajare ales, poți lăsa la vedere grinzile de lemn natur sau finisate în tonuri asortate mobilierului, ori le poți masca în diverse moduri. Cât privește cromatica zugrăvelii, sunt de preferat albul și culori în tonuri deschise care să amplifice lumina, eventual culori calde care să creeze o atmosferă primitoare.

Dacă simți nevoia unui constrast ai posibilitatea să vopsești altfel un perete, preferabil cel din spatele tăbliei patului ori canapelei sau, mai degrabă, să înviorezi totul cu perne, draperii, carpete în culori bine alese și care se fac imediat remarcate.

Cum mobilezi mansarda

Cât privește mobilarea, unele piese vor fi făcute pe comandă pentru a se încadra în acele spații mai înclinate și a folosi eficient orice locșor. Aici intră comode, bănci și rafturi ce vor fi amplasate în zonele mai joase ale încăperii. Gândește mobila în funcție de configurația locului și mai ales de sursele de lumină naturală care nu trebuie obturate sub nicio formă. Aceasta fiindcă lumina este responsabilă de starea de bine din interiorul unei încăperi, având rol important în dezvoltarea omului, în menținerea sănătății fizice și mintale.

Tot pentru confort și totodată crearea unor spații de depozitare, se recomandă construirea sub șarpantă, de-a lungul pereților, a unor dulapuri care să atenueze impresia de pod. Lățimea acestora variază de obicei între 1-1,5m și se corelează obligatoriu cu panta acoperișului. Cu cât avem un acoperiș mai plat, cu atât aceste dulapuri vor fi mai late, pentru a compensa vizual înclinația.

Caută să-ți lași liberă creativitatea aici și amenajează într-un mod mai aparte. În mansardă poți face un living tineresc plin de fotolii puf și perne de șezut, un dormitor romantic, cu baldachin și perdeluțe grațioase, o sală de jocuri distractive pentru membrii familiei, cu mese colorate, tablouri nonconformiste etc.

Indiferent cum ai alege să amenajezi mansarda, încearcă să pui în valoare forma ei deosebită și fiecare element arhitectural interesant, caută să folosești la maximum spațiul pe care ți-l oferă. Mult succes!

Citeste si: 10 sfaturi Feng Shui pentru a avea o casă frumoasă

Text: Monica Viericiu/Sursă foto: iStock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply