Migdalul, cum il poti creste la tine in gradina

0

Numit și Prunus dulcis, migdalul, este un pom fructifer din familia Rosaceae. Fructele lui sunt de formă alungită ovoidă acoperite de o coajă groasă cu aspect pielos, în interior fructul conține un sâmbure tare. Migdalul, pe numele său oficial Amygdalus communis L, este originar din Turcia, Iran, Pakistan, Siria şi ţările din bazinul mediteranean.

migdal (2)

În România, crește bine în Banat, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, pentru că are nevoie de un regim de temperatură mai ridicat – cu o temperatură medie de 10 grade Celsius. A doua mare necesitate a migdalului este un sol calcaros, care se drenează bine. De regulă acolo unde cresc bine plantații de viță de vie, poate crește și migdalul.

migdal (1)Migdalul are nevoie de soare și trebuie plantat în locuri ferite de curenți. Nu suporta prea bine zilele cu ceață rece și nici variațiile bruște de temperatură. Plantat în curte, alge pentru migdal un loc cât mai apropiat d ecasă, în bătaia soarelui. Nu poți planta un singur migdal, pentru că majoritatea soiurilor sunt sterile, de aceea este obligatoriu să se cultive în combinaţie cu un soi polenizator. dacă vrei să plantezi doi-trei migdali, trebuie să alegi puieții cu mare atenție din pepiniere recunoscute. Migdalul crește repede, în primii ani, iar durata de viață și perioada de producție este foarte mare, de 70-80 de ani în cazul pomilor solitari.

Iarna pomii trebuie foarte bine protejați, cu plase și sisteme de izolare termică.

Puieții se plantează tradițional toamna, dar se poate și primăvara deși pomul are un start debil, neavând timp să prindă rădăcini puternice. Dar este mai sigura plantarea primăvara, pentru că pomii vor intra în iarnă mai bine adaptați la mediu. Rădăcinile migdalului sunt foarte delicate, astfel că cel mai bine transferul din pepineieră în locul de plantare se face cu tot cu sol. Rădăcinile sunt punctul vulnerabil. Mocirlirea (amestec de balegă proaspătă şi pământ galben) este obligatorie pentru stimularea înrădăcinării şi împotriva eventualei deshidratări.

Intrarea pe rod a migdalului este foarte rapidă, iar primele fructe apar în anii la doi-trei ani de la plantare.

Îngrijirea presupune tunderi anuale, fertilizare și multă grijă iarna. Efortul merită din plin, a aduce un migdal pe rod fiind o imensă bucurie și un real beneficiu.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply