Radacinile pomilor si fundatia casei

1

Este o bucurie sa ai pomi langa casa, dat trebuie sa stii ca radacinile pomilor si fundatia casei nu sunt cei mai buni prieteni. Radacinile pomilor pot afecta fundatia casei si o pot face chiar cu mari daune.

home-634571_960_720

Iata cativa dintre copacii pe care nu este recomandat sa ii plantezi in jurul casei cui la distanta mai mare de 5-10 metri de casa.

Stejarii – Radacinile stejarilor sunt responsabile pentru 11% dintre problemele aparute la fundatia casei, chiar daca acesti arbori reprezinta doar 2% din speciile de copaci. Stejarii sunt minunati dar radacinile lor au o crestere foarte rapida, pentru buna fixare in sol, si sunt capabila sa sparga fundatiile, sa deformeze baza casei sa fisureze pereti si o pot face in 10 ani dupa plantare.

Plopii – Sunt recunoscuti pentru semetia lor, dar si pentru problemele pe care le produc. Inalti, puternici, plopii au radacini foarte adanci care cresc foarte repede si, de obicei, afecteaza conductele de canalizare, fundatiile, puturile cu apa. Dezvoltarea plopilor este rapida, au un lemn moale si nu sufera foarte tare daca sunt rupte sau au fost taiate crengi. Tulpina creste mai departe, astfel ca plopul este un arbore putin pretentios, insa destul de periculos pentru fundatia casei. Este bine sa nu-i plantezi in curte. Plomii sunt perfecti pentru marginea drumurilor, pentru zonle departate de casa, de separatie, unde nu exista nisi instalatii subterane, nici constructii. Mai mult terenul pe care se afla un plop trebuie bine curatat de radacini inainte de a incepe o constructie.

Pomi de gradina. Cei mai frumosi

Frasinii – Radacinile frasinilor au nevoie de foarte multa apa, de aceea acestia sunt plantati, in special, in soluri umede.
Intrucat frasinul creste relativ repede, poate afecta structura casei, provocand crapaturi la nivelul peretilor. Cu toate aceastea, lemnul de frasin este extrem de valoros in industria mobilei, iar scoarta si frunzele sunt folosite in medicina naturista.

Nucul – Umbra deasa si protectia pe care o ofera impotriva insectelor fac din nuc un copac minunat, dar cu toate acestea nu trebuie plantat niciodata la mai putin de 10-15 metri d ecasa. radacinile nucului sunt foarte puternice si vor invada suprafata de care au nevoie pentru nuna fixare. Deci pot rupe, sparge si deforma o contructie.

Pomi fructiferi obținuți din semințe. Aluni și nuci

O regula generala spune ca un copac va avea radacini echivalente cu dimensiunea coroanei la maturitate. Este un bun detaliu de care trebuie sa tii seama cand pui pomi pe langa casa. In plus radacinile se dezvolta mult mai repede de cat coroana. In 3-10 ani acestea ajung la maturitate.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Buna ziua!
    Vreau sa plantez un arbore cu crestere rapida care sa poata face umbra langa casa. Ideea e ca e cam la 1.7 metrii de casa.
    am auzit de paulownia, dar nu stiu cat de mari poate avea radacinile.
    Imi puteti recomanda ceva care sa creasca destul de inalt (coroana sa inceapa de la 2 metrii)?
    va multumesc anticipat

Leave A Reply