Pomi fructiferi obținuți din semințe. Aluni și nuci

0

Pomi fructiferi – de obicei îi cumperi sub formă de puieți, însă îi poți obține chiar tu direct din semințe. Aceasta este o metodă mai ieftină, dar și mai sigură, în sensul că vei știi exact ce pom plantezi în grădină. Citește mai departe câteva răspunsuri ce te vor ajuta cu siguranţă să desăvârşeşti o minune: să trezeşti la viaţă o sămânţă şi să o îngrijeşti până devine plantă matură.

Alunul se înmulţeşte şi prin plantarea fructului în pământ?
Un alun poate creşte şi dintr-o simplă alună, însă trebuie să respecţi câteva reguli. Vei începe prin alegerea celor mai mari seminţe, pe care le vei amesteca cu nisip menţinut umed şi le vei depozita astfel până în noiembrie, când le vei sădi în pământ. Dacă decizi să semeni alunele în primăvară, trebuie să acţionezi tot din toamnă: pune-le la înmuiat timp de 5 zile şi depozitează-le timp de 4 luni în nisip, la răcoare, doar după aceea sădeşte-le în pământ. În scurt timp vei obține o adevărată plantație de pomi fructiferi!

Vezi care sunt Cele mai iubite plante ale românilor.

Care este procedeul de stimulare a germinării nucilor?
Pentru a iniţia un asemenea proces trebuie să alegi doar nucile ajunse la maturitate deplină (când învelişul verde crapă). Pentru semănatul de toamnă, momentul optim include a doua decadă a lunii octombrie. Însă dacă vrei să semeni în primăvară, atunci nucile trebuie ţinute în nisip umed, la răcoare, pe perioada iernii pentru parcurgerea procesului de post-maturaţie, care la această specie este de 90 zile. La momentul semănării (martie), nucile se vor introduce în apă la temperatura de 60°C, unde se lasă 3 zile, apoi se scot şi se repetă operaţiunea, după care se scurg de apă, se stratifică în nisip umed, în încăperi la 26°C, timp de 14 zile, după care se seamănă. După semănare, acoperă nuca cu o moviliță de pământ de 20 cm înălțime.

Doar o pregătire riguroasă a seminţelor permite dezvoltarea unor plante viguroase!

Află Cum te poți abona la revista Casa și grădina.

Articol apărut în revista Casa şi grădina
Producție: Carli Marian
Foto: Fotolia/© groisboeck

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply