Leurda, minunea primaverii

0

ramsons-672927_960_720

Leurda este o planta care crește spontan la marginea tuturor pădurilor. Cultivată se pare că-și pierde o parte din calitățile care o fac plantă de leac și remediu tuturor relelor. Cercetătorii din Germania au numit leurda planta mileniului III, datorită proprietăţilor ei curative exterm de puternice.

Oficial se numește Allium ursinum, popular este usturoi sălbatic, usturoi de pădure, usturoiul ursului. Planta este perenă și crește până la înălţimea de 25 – 30 centimetri. Se cultivă pentru frunze care se recoltează primăvara înainte de înflorirea plantei. Se folosesc frunzele în stare proaspătă sau congelată. În cultură se seamănă primăvara în luna martie – aprilie sau toamna în octombrie – noiembrie. Există și leurdă de toamnă! Frunzele sunt o farmacie veritabilă prin conţinutul de uleiuri volatile, iod, zahăr, sulf, fructoză.

Dacă vrei o recoltă bogată de leurdă, lasă planta să înflorească și culege doar câte o frunză de la fiecare plantă. Planta va face semințe care vor face frunze anul următor. Dese și suculente!

Se foloseşte la asezonarea supelor, mâncărurilor de tot felul şi a salatelor având efecte curative: curăţă sângele, vindecă erupţii cronice, hipotensiv, catar stomacal şi intestinal, crampe, viermi intestinali, mai ales tenie, intoxicaţii cu nicotină, afecţiuni cardiace.

Frunzele de leurdă conţin carotenoizi, vitaminele A şi C, levuloză, ulei eteric complex şi săruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu, cupru. Leurda este cel mai bun prieten când vine vorba de purificarea sângelui şi a organelor.

Frunzele au proprietăţi depurative, respectiv au capacitatea de curăţire a sângelui, ficatului, stomacului şi intestinelor, mult mai activă decât usturoiul. Pentru a beneficia de aceste calităţi, se recomandă că, în fiecare primăvară, să se facă o cură de 4 săptămâni, cu frunze proaspete…

Leurda şi beneficiile sale asupra organismului: detoxifiant, depurativ, curăţă bine sângele, ficatul, stomacul, intestinele. Are puternic efect antiseptic, batericid, antitoxic, diuretic, hemostatic, hipotensiv, antisclerotic, vermifug, stimulator al contracţiilor uterine. Leurda este indicată în boli gastrointestinale, cardiovasculare, reduce hipertensiunea arterială, previne arteroscleroza coronariană. Leurda scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare, previne apariţia trombozei şi tromboflebitei, dizolvă plăcile de colesterol şi este bună împotriva tuberculozei pulmonare, bronşitei, ajută în boli ale căilor respiratorii – răceală, gripă, etc.

Leurda are efecte benefice asupra memoriei, insomniilor, depresiei, amneziei, ameţelilor, tensiunii, anxietăţii şi este eficientă împotriva bolilor renale, elimină excesul de acid uric (în cazul celor cu gută), curăţă rinichii, vezica urinară. În plus, combate reumatismul degenerativ, bolile de piele precum eczemele, herpesul, scrofuloza, furunculi.

O cură eficientă  durează în medie circa 3 săptămâni, fiind recomandat concumul a cel puţin 200 de grame de leudă pe zi.

Sura foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply