Legume de nota 10: tomate şi sparanghel

0

Legume de nota 10

Legume de nota 10: tomatele şi sparanghelul sunt delicioase şi simplu de îngrijit. Află care sunt secretele cultivării lor.

Legume de nota 10: tomate

Când tufele se încarcă cu rod şi devin tot mai grele, este necesară fixarea lor de un arac. Legarea o efectuezi cu sfori imediat sub frunze.
Efectuarea praşilelor repetate pentru spargerea crustei formate este necesară pentru buna aerare a solului, distrugerea buruienilor şi infiltrarea apei în profunzime.
Copilitul tomatelor presupune ruperea lăstarilor crescuţi sub frunzele principale, imediat ce aceştia apar, pentru o bună dezvoltare a fructelor.
Retezarea vârfului plantei la 2-3 frunze deasupra ultimului ciorchine de fructe poartă numele de cârnit. La tomatele timpurii se lasă 4-5 ciorchini de fructe, iar la cele târzii 6-8 ciorchini.

Citeşte şi Azaleea de apartament – cele mai frecvente probleme

Legume de nota 10: sparanghel

Sparanghelul se cultivă din cele mai vechi timpuri şi pe bună dreptate: lăstarii de sparanghel sunt consideraţi delicatese şi stau la baza multor supe, soteuri, budinci sau sosuri.
Planta nu are cerinţe deosebite faţă de climă, rezistând la iernile reci. Se udă moderat şi adeseori se cultivă neirigat. Va creşte doar în solurile nisipoase, bine drenate, cu un pH uşor acid (6,5), bogate în turbă.

Citeşte şi Pomi fructiferi obținuți din semințe. Aluni și nuci

Obţinerea puieţilor se face pe un teren bine îngrăşat, săpat adânc cu o toamnă înainte şi însămânţat la sfârşitul lunii aprilie pe rânduri situate la 30 cm unul de altul.
Sămânţa se îngroapă nu foarte adânc, după care se tăvălugeşte uşor pământul şi se irigă parcela. Puieţii vor creşte timp de trei ani.
După trei ani, lăstarii sunt transplantaţi pe parcela de cultură, unde se muşuroiesc şi se udă abundent.
Treptat, pe măsură ce se dezvoltă, plantei îi cresc lăstari care tind să iasă deasupra solului; aceştia se acoperă cu pământ.
De abia din al treilea an de cultură vei putea recolta primii lăstari de sparanghel.

Citeşte şi Trufandale de flori – darurile timpurii ale primăverii

Articol publicat în revista Casa şi grădina
Text: Carli Marian
Foto: © Dar1930 – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply