Legume si mirodenii – aranjamente estetice

0

Savoarea și aroma de care te poți bucura cu legume și mirodenii culese pe loc nu se compară cu nimic. Așa că nu renunța la ele nici în cele mai elegante grădini! Dacă nu poți amenaja o grădină de legume, strecoară câteva legume printre flori, dar pe criterii decorative.

Există soluții pentru a cultiva cu succes legume și în grădinile elegante sau în cele de dimensiuni mici, care nu pot găzdui o grădină de legume adevărată? Sigur că da! Cu puțină pricepere și dedicare și ținând cont de câteva sfaturi simple, ai șanse să te bucuri de un adevărat răsfăț al simțurilor!

Sfaturi:
• alege unele decorative, precum salatele cu frunze crețe sau colorate, pătrunjelul creț, ardeii iuți de culori vii, ceapa arpagică Allium schoenoprasum, cu flori frumoase

• cultivă soiuri pitice, cum ar fi roșiile cherry de ghiveci

• plantează salvie, busuioc, rozmarin, pătrunjel sau cimbru ca răsad, ca să nu aștepți prea mult până răsar

• menține forma frumoasă a tufelor de leuștean, oregano sau tarhon prin tunderi repetate

• recoltează salata verde pe sărite, ca să nu rămână locuri goale prea mari acolo de unde o scoți

• alege inspirat vasele pentru legume și mirodenii – unele decorative, precum niște coșuri din răchită sau împletituri de acest gen, sunt potrivite pentru legume; în ceea ce privește mirodeniile, orientează-te către ghivece cu buzunare speciale.

•  plantele aromatice arată foarte bine în straturi supraînălțate mărginite de împletituri din nuiele. Dacă plantele sunt de culori și înălțimi diferite, cu atât mai bine, pentru că potențialul lor decorativ este valorificat pe deplin.

legume si mirodenii salata patrunjel cret rozmarin
Foto: Flori Lixăndroiu

Salata cu frunze ușor ondulate, pătrunjelul creț și rozmarinul se evidențiază atât de frumos prin frunziș, încât își merită pe deplin locurile din prim-plan.

Articol adaptat din revista Casa lux – februarie 2013

Autor: Flori Lixăndroiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply