Cum se cultiva leusteanul

0

Leușteanul (pe numele oficial Levisticum officinale) este o plantă perenă, din categoria plantelor aromatice, extrem de rezistentă.

Leușteanul face față cu succes iernii, chiar dacă este o plantă de origine mediteraneeană, iar vara face flori galbene, simpatice.

Leuștenaul nu este doar o plantă aromatică, ci și o minunată plantă medicinală cu o puternică acțiune terapeutică asupra aparatului respirator, aparatului reno-urinar, sistemului endocrin și celui imunitar.

Citeşte şi Decoraţiuni de vară cu planet aromatice

Leușteanul este o farmacie parfumată în miniatură și este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor, atunci când este consumat sistematic ca aliment, putând deveni, la nevoie și atunci când este dozat corespunzător, și un remediu eficient într-o multitudine de boli cum ar fi indigestia, dispepsia, litiaza renală, anorexia, colicile intestinale.

Uleiul obținut din semințele pe care le face leușteanul, toamna scade tensiunea și stimulează diureza, iar ceaiul din semințe de leuștean liniștește rapid durerile de stomac.

Citeste si: Cum se cultiva cimbrul. O planta aromatica cu rol decorativ

Leușteanul se cultivă din semințe care se pot semăna toamna sau primăvara în luna martie. Pământul trebuie să fie bine afănat iar semințele se seamănă după ce solul a fost udat și se acoperă cu un strat subțire de pământ bine mărunțit. Plantele răsar, după semănarea de primăvară, în circa două-trei săptămâni, iar cele semănate toamna, la începutul lui martie. Este necesară rărirea parcelei, dar numai anul următor primei semănări. Leușteanul formează o rădăcină solidă, adâncă și pentru că este o plantă foarte puțin pretențioasă, rezistă atât la căldură excesivă, cât și la îngheț suportă bine aproape orice loc în grădină.

Cultivat în gradină, leușteanul trăiește în medie 7-10 ani și are tendința de a forma tufe care se pot regenera singure dacă solul este bine fertilizat si afânat corect primăvara.

Citeste si: Gradina cu ierburi aromate din bucatarie

Rădăcina leușteanului este pivotantă și de foarte mari dimensiuni, putând atinge lungimi de peste un metru. Tulpina este groasă, tubulară și înaltă. Frunzele sunt compuse, dublu sectate, cu marginea foliolelor dințată. În plină vară, leușteanul înflorește, dând naștere unor flori galbene în forma de umbrelă, din care se vor forma semințele.

Leușteanul are nevoie de un sol nisipos, iar în gradină trebuie plantat într-o zonă mai înaltă unde apa sa nu băltească și – ideal, într-un loc semiumbros. Deși nu suportă băltirea apei are nevoie de umezeală constantă.

Frunzele proaspete de leuștean dau o aromă specială manărurilor. Folosește-le în salate, în toate mancărurile gatite cu frunze verzi, în supe și ciorbe, în tocanițe combinat cu marar și pătrunjel (neapărat în proporții egale pentru o combinație de arome cu totul unică).

Citeste si: Plante aromatice de vara

Dacă ai leuștean în grădină, adună semintele. Lasă-le să se usuce și macină-le, înainte să le folosești. Sunt fantastice la condimentarea carnii de porc, pui și vită sau pentru a da arome biscuițiilor sărați și sărățelelor și chiar a pâinii făcute în casă.

Sursa foto: Otilia Ignat

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply