Cum se cultiva cimbrul

0

cimbru (2)Cimbrul este una din plantele frumoase și gustoase. Planta aromatică, plantă cu proprietăți medicinale, dar și o frumoasă plantă decorativă, cimbrul trebuie să-și găsească loc în grădina ta, îndiferent cât de mare sau de mică este aceasta.

Citeşte şi Decoraţiuni de vară cu planet aromatice

Cimbrul este o plantă perenă cu viaţă lungă, care creşte spontan pe dealurile aride din preajma Mediteranei. Există aproximativ 30 de specii diferite de cimbru. Cimbrul are frunzele mici, verzi-cenuşii, cu marginile curbate în interior, ramurile subţiri și tulpini lemnoase. Din mai până în august apar conuri de flori mici, albe sau rozalii.

Cimbrul ia formă de tufă, cu o înălţime în jur de 50 de centimetri. Rădăcina este bine dezvoltată, pivotantă și bine ramificată. Frunzele au un peţiol foarte scurt, iar pentru unele soiuri lipsește.

Florile au dimensiuni mici, cu aromă puternică, dispuse într-o inflorescenţă. Fructele sunt de culoare brună foarte mici  și pot fi păstrate 2-3 ani, perioadă în care își păstresză capacitatea de a germina în proporţie de 70%.

Citeşte şi Plante potrivite pentru bucătărie

Cimbrul este o plantă rezistentă și puțin pretențioasă faţă de factorii de mediu. Are nevoie de lumină mulă și căldură vara, dar se simte perfect la temeperaturi medii de 25 de grade Celsius în perioada de vară.

cimbru (1)Nu este pretențioasă în ceea ce privește apa, mulțumindu-se cu ceea ce primește natural, dacă este în grădină. Cimbrul din ghivci trebuie udat numai dacă pământul este uscat. O udare abundentă scade concentrația de ulei volatil și, implicit aroma.

Poate fi cultivată în aproape toate tipurile de sol, dar este în schimb o plantă sensibilă la buruieni. Trebuie avut în vedere faptul ca la începutul vegetației plantele cresc încet și pot fi năpădite de buruieni.

Cimbrul se cultivă bine în grădină și foarte bine în ghivece mari, înalte pentru a fec loc rădăcinei pivotante. Cimbul are nevoie de fertilizatori cu azot, mai ales primăvară.

Din semințe planta se formează în răsaduri, care s eplantează direct în grădină sau în ghivece la sfârşitul lunii martie. Sunt suficiente 3-5 grame de sămânţă la un metru patrat.

Citeşte şi Cinci grădini miniaturale

Tufele, se taie, pentru formare și îndesire. Plantele se pot recolta după prima înflorire a tufei, iar recoltarea de ramuri se face, la înflorire.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply