Legume in ghivece

0

 

Poti avea o recolta bogata si multe plante aromate chiar daca stai la bloc si nu ai o gradina proprie. Citeste cum.

Daca dispui de un spatiu extrem mic unde de abia au loc cateva ghivece, nu iti face probleme, vei putea cultiva si cateva dintre legumele preferate. Iata in continuare cativa pasi pe care trebuie sa ii ai in vedere cand te hotarasti sa cultivi legume sau plante aromate in vase.

Pentru incepatori

  • Primul lucru la care trebuie sa te gandesti este: ce vrei sa consumi. Apoi in functie de preferintele tale, incepi sa cauti legumele sau plantele aromate respective.
  • Cumpara rasaduri de plante in momentul in care este destul de cald afara, astfel incat sa nu fie nevoie sa iti protejezi plantele in sere.
  • Uda-le regulat, foloseste ingrasamant lichid si compost fara turba.

Daca vrei sa cresti legume in ghivece

Noi iti recomandam urmatoarele: rosii, ardei iuti sau grasi – prefera soarele, cartofi sau chiar sfecla rosie. Rasadurile de rosii le gasesti in piata la tarani, pentru ardei poti folosi semintele acestora, iar pentru cartofi utilizeaza urmatoarea metoda: ia o galeata, umple-o pe jumatate cu compost apoi aseaza acolo un cartof de samanta, umple apoi galeata si ai grija ca compostul sa fie mereu umed.  In aproximativ sase saptamani poti avea o prima recolta de cartofi. Pentru urmatoarea repeta procesul. Vei avea destui cartofi cat sa iti ajunga pentru zece portii zdravene.

Sau plante aromatice in ghivece

Aici oferta este mai bogata: laptuci, rucola, patrunjel, macris, cimbru, maghiran, tarhon etc. In orice piata gasesti seminte din aceste plante aromate pe care le poti cultiva chiar la pervazul ferestrei tale. Poti utiliza tavite lungi pentru ele, nu neaparat ghivece. Plantele mature le folosesti in mancare, iar puietii ii pui in alte tavite si repeti ciclul.

De multe ori legumele si plantele aromate crescute in vasele proprii sunt mult mai savuroase decat cele de duzina. Un alt avantaj este ca mediul din ghivece se incalzeste repede si poti avea mult mai devreme legume mature decat daca le-ai cultiva in pamant.

Seminte de legume. Scurt tratat

Parcela ta cu legume. Cele mai bune alegeri pentru o gradina mica


Articol EXCLUSIV online
Text: Elena Draghici
Foto: Stock.xpert

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply