Verdețuri proaspete în jardinieră

1

Dacă vrei verdețuri proaspete mereu, nu ai nevoie de o grădină adevărată pentru asta. Cele mai multe specii sunt ușor de cultivat și cresc foarte bine în jardiniere sau ghivece așezate pe pervaz sau pe balcon, dar trebuie să iei în considerare următoarele lucruri.

Care sunt verdețurile potrivite

Pe pervaz, poți crește fără probleme busuioc, cimbru, levănțică, măghiran, mentă, oregano, rozmarin, salvie, ceapaciorii, cimbrișor sau roiniță. Plantele trebuie să se bucure din plin de lumină. Pe balcon se pot cultiva toate verdețurile posibile, cu condiția ca ghivecele să fie
suficient de mari și ca plantele să aibă parte de soare.

Ce trebuie să iau în calcul când cumpăr plantele?

Începătorilor li se recomandă răsaduri precultivate. Dar, la un moment dat, ele trebuie separate și plantate în ghivece mai mari. În mod ideal, pământul plantelor cumpărate se amestecă cu nisip în proporție de 1:1.

Cât de des trebuie să le ud și să le administrez îngrășământ?

Plantele care au frunze mari, verzi și moi (busuioc sau pătrunjel) pierd mai multă apă și trebuie udate mai des decât speciile cu frunze mici, în formă de ace sau cu perișori (rozmarin, oregano, salvie). Verdețurile nu au nevoie de îngrășământ.

Cum și când culeg frunzele?

După ce plantele sunt suficient de mari și viguroase, poți culege, din când în când, frunze și lăstari, prin rupere sau tăiere. Busuiocul devine mai stufos dacă rupi regulat vârfurile lăstarilor.

Semănarea verdețurilor

  1. Vasul se umple cu pământ, se pun în el semințele, se acoperă ușor și se umezește bine pământul. Răsadurile apar rapid dacă vasul stă
    într-un loc luminos și cald.
  2. Răsadurile se scot cu grijă din pământ, cu ajutorul unui bețișor de mărimea unui creion, pentru a fi rărite.
  3. Plantele se manevrează cu multă grijă, pentru a nu deteriora rădăcinile.
  4. Răsadurile se plantează unul câte unul în ghivece separate.

Citește și: Minigrădini pe balcon – soluții răcoroase pentru zile toride

 

Articol realizat de Burda România

Sursă foto: iStock

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Umiditatea din casă, principală sursă de disconfort

Leave A Reply