Seminte de legume. Scurt tratat

0

Seminte de legume

Semintele legumelor trebuie adunate cu grija, mai ales daca sunt legume traditionale, nemodificate si neameliorate, adica asa cum erau si in curtea bunicilor. Daca ai asftel de legume, semintele lor sunt aur curat. Semintele legumelor merita salvate si folosite.

Iata ce trebuie sa stii despre semintele de legume si cun trebuie acestea recoltate si pastrate pentru a-si pastra toate proprietatile.

Semintele de rosii. Indiferent de soiul de rosii pe care il ai, colectarea semintelor se face in acelasi mod. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cateva fructe sanatoase, coapte bine. Taie-le pe jumatate si indeparteaza pulpa cu seminte. Zdrobeste bine cu ajutorul unei furculite aceasta parte a tomatelor, apoi adaug-o intr-o sita groasa, prin care semintele sa nu poata trece. Spala-le foarte bine pana cand pulpa dispare. Adauga apoi semintele obtinute intr-un vas cu apa. Semintele bune vor ramane la baza vasului in timp ce semintele neroditoare se vor ridica la suprafata, fiind usor de indepartat. Pune la uscat semintele pe o bucata de ziar, timp de doua-trei zile.

Semintele de castraveti. Pentru a aduna seminte de castraveti trebuie sa lasi cateva fructe sa ajunga la maturitate. Cand acestia incep sa se coaca, devenind galbeni sunt numai buni pentru a fi culesi si pentru a pastra semintele. Lasa apoi fructele culese la soare, timp de 6-7 zile, avand grija sa-i intorci de pe o parte pe alta si sa-i feresti de umezeala, pentru a nu mucegai. Taie-i apoi pe lungime si scoate semintele cu ajutorul unei linguri.

Spala apoi semintele intr-un vas cu apa pana cand pulpa din jurul lor dispare. Pune semintele pe o bucata de ziar, pe care ai pus in prealabil servetele de bucatarie de unica folosinta si lasa-le la uscat, avand grija sa nu stea unele peste altele. Semintele de castravete trebuie sa se usuce rapid, in caz contrar acestea se vor innegri si nu vor mai fi roditoare.

Semintele de vinete. Lasa cateva vinete sa ajunga la maturitate inainte de a le culege. Taie-le apoi pe jumatate si indeparteaza pulpa cu seminte. Toaca-o apoi marunt si drobeste-o cu ajutorul unei furculite. Spala bine semintele pentru a indeparta pulpa. Pune semintele la uscat intr-un loc intunecat, pe o bucata de hartie.

Semintele de ardei gras, ardei iute, gogosar. Indiferent ca vrei sa pastrezi semintele de ardei iute, de ardei gras sau de gogosar, trebuie sa ii lasi cativa sa ajunga la maturitate si sa ii lasi sa se coaca foarte bine. Taie-i apoi in jumatate si scoate-le semintele. Pune apoi semintele intr-un vas cu apa, pentru a le indeparta pe cele seci cu usurinta (se vor ridica la suprafata). Pune apoi semintele bune la uscat intr-un loc intunecat, pe o bucata de hartie.

Semintele de fasole, soia, mazare. Recoltarea semintelor de fasole, soia sau mazare este foarte simpla. Tot ce trebuie sa faci este sa lasi pastaile sa se usuce in vrej. In acest fel semintele vor ajunge la maturitate si vor fi gata de cules. Ai grija insa deoarece unele soiuri de fasole se desfac cand sunt uscate iar semintele cad. Asdar verifica-le din cand in cand pentru a vedea in ce stare se afla.
Indeparteaza semintele din pastai si lasa-le timp de doua-trei zile pe un ziar pentru a se usca complet. Pastaile uscate se culeg si se mai pastreaza pentru cateva zile intr-un loc bine ventilat, pentru a se usuca mai bine. Cand pastaile sunt in totalitate uscate poti sa le desfaci si sa alegi semintele pentru cultura viitoare.

Pregateste cate un plic sau o punga de hartie pentru fiecare leguma in parte. Scrie pe acesta ce tip se seminte sunt precum si anul in care au fost culese. Adauga apoi semintle bine uscate in plicul respectiv. Pentru a te asigura ca nu se va desface poti prinde punga sau plicul cu ajutorul unei agrafe de birou. Depoziteaza plicurile cu seminte de legume intr-o cutie de carton si adauga intre acestea cateva plicuri cu silicagel, pentru a tine umezeala la distanta. Nu folosi pungi din plastic deoarece acestea favorizeaza producerea umezelii ducand la incoltirea timpurie a semintelor sau la mucegairea acestora.

Citeste si:

Recoltarea semintelor, pastrarea si alte cateva idei utile
Pomi fructiferi obținuți din semințe. Aluni și nuci

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply