Lectie de gradinarit. Cum iti faci gradina

0

Vrei o gradina in jurul casei, dar aparent totul pare foarte complicat. Iata cateva sfaturi bune si simple care te vor ajuta si te vor indemna sa-ti faci gradina.

Primul pas este curatarea gradinii. Daca spatiul gradinii este unul mare, se poate alege pentru delimitarea lui plantarea unui gard viu. Pentru spatii mici, pot fi alesi arborii pitici, care inconjoara viitorul spatiu verde.

Perioada ideala pentru proiectarea unei gradini este octombrie-martie. Multi arbori au nevoie doar de soare pentru a creste, deci nu va fi necesar nici un fertilizator ci doar un pamant curat si apa.

Perioada de acomodare a arbustilor ornamentali este de maxim trei luni, deci nu intrati in panica daca dupa o luna nu observati nici o schimbare la ei.

Orice gradina va avea un punct de focalizare, pentru un design armonios. In general, focalizarea se face in centrul gradini, fie printr-un element decorativ fie printr-o planta sau arbust, care imprima stilul spatiului verde.

Pentru spatiile mici, focalizarea poate fi facuta si in alta parte decat in centrul gradinii. Locul ideal este acela care atrage cel mai bine atentia atunci cand privim spatiul nostru de relaxare.

Puteti opta pentru focalizare si flori in ghivece, dar soiurile alese vor fi cele care rezista oricaror transformari ale vremii. Culorile punctului de focalizare vor contrasta cu restul gradinii.

In functie de proiectul fiecarei gradini, putem alege ca planta centrala un specie de flori rosii de padure sau arbori fructiferi. Pentru o buna focalizare a acestui punct al gradinii, el va fi delimitat de restul gradinii fie prin colorit fie prin frumusete.

Pentru o gradina armonioasa, tipul plantelor alese trebuie sa fie diferit. Diversitatea devine astfel foarte importanta si pentru ca gradina sa nu se transforme intr-un loc fix, lipsit de viata si schimbare, va trebui sa alegem cu atentie plantele din ea. Florile mari vor fi alternate cu cele mici si suple. Frunzele groase, in abundenta, obosesc privirea si ele vor fi alternate cu plantele mici, suple si cu multe flori.

Culorile de baza pentru orice gradina sunt rosul, galbenul si albastrul. In plan secund, coloritul gradinii va fi completat de flori verzi, portocalii si violet, dar in cantitati reduse.

Contrastele in gradina vor fi realizate fie din flori cu nuante apropiate fie numai din flori de culori diferite. Pentru gradinile monocromatice, cantitatea este cea mai importanta. Astfel, pentru fiecare parte a gradinii vor fi alese combinatii de culori putin diferite, dar in cantitati mici. Daca gradina monocromatica nu este pe gustul tau, poti alege doua culori predominante pentru ea, pe care sa le combini armonios.

Pentru fiecare parte a gradinii, nu puteti alege mai mult de trei culori care sa contrasteze puternic. Mai mult, formele florilor vor fi si ele diferite, dar imaginea finala va trebui sa fie una armonioasa.

In alegerea coloritului gradinii, un factor important este si vecinatatea ei. In functie de culoarea gardului sau a casei inconjurata de gradina, florile vor fi alese cu gust, pentru a nu obosi privirea.

Mai departe totul tine de ambitia ta, de cat timp poti acodra gradinii si de gusturile tale.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply