Cum să devii un grădinar priceput în 7 pași simpli. Sfaturi pentru începători

0

Grădinăritul poate fi o activitate plăcută și relaxantă cu care să-ți umpli timpul liber, iar o grădină parfumată, plină cu flori colorate și plante, îți poate reda buna dispoziție instantaneu. În plus, un studiu realizat în Olanda, țara lalelelor, arată că grădinăritul se numără printre cele mai eficiente activități de combatere a stresului.

Dacă ai o grădină de care vrei să ai grijă, iată care sunt cele mai simple sfaturi pentru grădinarii începători:

  1. Plantează în funcție de regiunea în care te afli

Înainte să decizi ce flori și plante ai vrea să ai în grădină, este esențial să te asiguri că acestea pot fi crescute în zona în care locuiești. Asta înseamnă că trebuie să evaluezi caracteristicile climaterice, dar și câtă lumină primește grădina ta de la soare. Este cel mai important lucru pe care trebuie să-l ai în vedere, potrivit Realsimple.com.

  1. Testează solul

Nivvelul PH-ului din sol și al nutrienților care se găsesc în el îți oferă informații vitale despre cum se vor dezvolta plantele tale. Alcalinitatea sau aciditatea solului sunt direct responsabile de modul în care plantele absorb nutrienții, dar există flori care se dezvoltă armonios în ambele medii, așa că ai de unde alege.

Examinează și textura solului. Ideal, acest ar trebui să fie afânat și să se sfărâme ușor când îl strângi în pumn. Când ai un sol dur sau argilos, este greu pentru plante să aibă rădăcini puternice, așa că recomandat ar fi să adaugi compost, pământ proaspăt și să sapi temeinic înainte să plantezi.

  1. Elimină buruienile

Ierburile sălbatice nu au ce căuta în grădina ta. Acestea iau o parte din nutrienți, se dezvoltă rapid și haotic, deci e important să le îndepărtezi ori de câte ori e nevoie. Un astfel de motocultor te scutește de efortul de a face această treabă manual și vei economisi timp, iar precizia cu care vei afâna solul va fi mai mare.

  1. Creează-ți un plan

Ca să eviți să-ți aglomerezi grădina, alege plante pe care le cunoști și despre care știi deja cât de mari cresc sau cât spațiu ocupă. Plantele tipice, perene, cu o durată de viață mai mare de doi ani, ar trebui plantate la o distanță de aproximativ 45-50 de centimetri una de cealaltă. Asta le ajută să se întindă și să umple grădina suficient încât să arate bogată, dar nu sufocată.

  1. Stabilește un calendar

În funcție de sezon, stabilește principalele activități majore pe care vrei să le desfășori. Fertilizarea se face, de regulă, primăvara și se repetă la intervale de 6-8 săptămâni, până la finalul sezonului de creștere, adică la început de toamnă. Vara este mult prea cald ca să plantezi, dar în septembrie sau octombrie poți pune câțiva copaci sau boscheți. Bulbii de plante se pot pune și la început de toamnă, dar trebuie să-ți asumi riscul ca o iarna extrem de geroasă să îi distrugă.

  1. Udă plantele în mod regulat

Cantitatea de apă trebuie să fie suficientă, dar nu atât de multă încât să inunde solul și ar trebui să ții mereu cont și de condițiile meteorologice. Apa trebuie să penetreze solul și să ajungă la rădăcini, dar dacă uiți furtunul deschis în grădină, riști ca apa să nu se absoarbă suficient, iar rădăcinile plantelor să putrezească.

Udatul grădinii se face dimineața, pe răcoare, pentru a evita ca soarele toropitor să usuce apa pe frunzele plantelor și să le distrugă. Iar udatul pe înserat nu este recomandat, întrucât riscul ca plantele să dezvolte fungi sau alte boli este mai ridicat.

  1. Fii consecvent

O grădină ca în filme nu se întâmplă peste noapte și este nevoie de pasiune și dedicare pentru ca florile din curtea ta să arate impecabil. Dacă aloci însă câteva ore săptămânal pentru a te îngriji de grădină, în timp, rezultatele se vor vedea din plin.

Nu în ultimul rând, reține că grădinăritul este un proces care cere și răbdare. Nu te impacienta dacă plantele tale nu se dezvoltă chiar ca la carte, ci observă-le ritmul și modul în care se prezintă. Cel mai probabil, dacă totul pare a fi în regulă, este, așa că nu are rost să le zgândări zilnic.

Citeste, ca sa ai o imagine completa si

Sursă foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply