Gradinaritul, cea mai sanatoasa activitate pentru trup si minte

0

gradinaritul

Nu o spunem noi, ci medicii, psihologii și oamenii de știință: gradinăritul este cea mai sănătoasă activitate pentru trup și minte! Grădinăritul trebuie abordat ca un hobby și dacă este practicat constant – două-trei ore pe zi, în perioada caldă din an, este un veritabil antidot pentru stres, tensiune arterială crescută, funcționează ca un veritabil anidepresiv și susține activitate cardiacă.

Grădinăritul este considerat o experiență senzorială complexă care permite oamenilor să se conecteze la stare primară. Lucrul în grădină are și alte recompense, mai puțin spirituale. În afară de faptul că ocupația poate fi o sursă de produse proaspete și sănătoase.

Citeste si: Magnolia, frumoasa si nepretentioasa

Un studiu făcut recent în Olanda sugerează că cei care au că hobby grădinăritul pot luptă cu stresul mai eficient decât cei care practică alte activități de agrement și relaxare. După finalizarea unei sarcini stresante, două grupuri de oameni au fost instruite fie să citească în casă, fie să grădinărească timp de 30 de minute. După aceea, grupul care și-a petrecut timpul în grădină a raportat că este într-o dispoziție mai bună decât grupul de lectură. Și nu s-au înșelat: cei ce au format primul grup aveau un nivel mai scăzut de cortizol, hormonul stresului.

Societatea încare trăim azi ne obligă la un stres continuu, ne solicită la maximum capacitatea de concentrare (traficul, jobul, activitățile curente, lupta cu timpul, telefoanele mobile și sistemele de comunicații pe care folosim), dar capacitatea omului de  a face față la toate acestea este limită. Când se atinge un punct de maxim, devenim iritabili, greșim suntem super-stresați, tensionați și supuși unorpresiuni care ne fac rău. Specialiștii numesc această stare ca fiind  “oboseala capacității de a fi atenți”, iar cea mai bună refacere este activitatea relaxantă pe care o implică grădinăritul unde nu este nevoie de concentrare, unde odihna este activă, unde relaxarea este combinață cu efortul fizic susținut, dar moderat. Cu alte cuvinte grădinăritul este calea ideală de relaxare și recuperare neropasă.

Citeste si: Aronia, arbustul minune

Grădinăritul este un mod excelent de a combate stresul și oboseală de atenție, deoarece ritmul mediului înconjurător și natură repetitivă, liniștitoare a lucrărilor din grădină sunt toate surse de atenție ce nu necesită efort.

Prin toate aceste beneficii pe care le aduce grădinăritul se poate afirma cu certitudine ca această activitate, practicată fie și doar câteva ore pe săptămână poate combate depresia, poate prevenii accidentele vasculare cerebrale și pe cele cardiace care au drept cauză principală stresul și lipsa activității fizice.

Sunt medici care recomandă ca terapie grădinăritul persoanelor dependente de antidepresive. În plus grădinăritul te scoate la aer proaspăt și la soare, îți pune sângele în mișcare. Săpatul, plantatul, plivirea și alte sarcini repetitive care necesită forță sau întinderi sunt forme excelente de exerciții fizice, în special pentru persoanele care resimt exercițiile mai viguroase că fiind o provocare, precum persoanele mai în vârstă, cu dizabilități sau care suferă de dureri cronice. Grădinăritul poate preveni demența senilă sau chiar poate stopa evoluția bolii.

Citeste si: Lucrarile de primavara in gradina. O lista de prioritati

Nu în ultimul rând grădinăritul și simple îngrijire a câtorva legume poate să te îndemne să mănânci mai sănătos, dar poate influența pozitiv și percepția față de tot ceea ce înseamnă natură. Nu există bucurie care să poată fi comparată cu aceea de a culege rosii din planta pusă în pământ cu mâinile tale!

Grădinăritul este o experiență pe care trebuie să o încerci!

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply