Întreținerea și organizarea bibliotecii

0

biblioteca

Pe principiul ce e mult strică te vom învăţa să reorganizezi biblioteca, să o eliberezi de tot ce nu ai nevoie, ca apoi să o cureţi ca la carte. Vei găsi mai repede cărţile de acum încolo şi nu vei mai avea sufrageria „înecată” în praf.

Scoate toate obiectele din bibliotecă, curăţă-le de praf cu o cârpă moale pe care ai pulverizat spray special pentru mobilier. Pulverizează spray de geamuri pe o hârtie de bucătărie şi şterge bine obiectele din ceramică smălţuită, porţelan, plastic sau sticlă.

Citeste si: Biblioteca suspendata.

Scoate toate cărţile din bibliotecă şi pune-le în vrafuri pe podea. Scutură-le afară, pe geam, şi răsfoieştele pentru a scoate praful dintre pagini. Identifică obiectele care nu-ţi mai plac, dar şi cărţile pe care ai vrea să le dai, pune-le în saci şi donează-le pe www.imparte.ro sau pe grupul de Yahoo Freecycle.

Dă la o parte biblioteca pentru a şterge de praf peretele din spatele ei şi pentru a aspira podeaua. Aspiră şi biblioteca pe spate, apoi şterge-o de praf şi curăţ-o cu hârtie de bucătărie pe care ai pulverizat în prealabil spray de geamuri. Sortează cărţile pe genuri (beletristică, artă, filozofi e etc.), în ordine alfabetică, în funcţie de autor sau titlu sau în ordinea apariției editoriale.

Citeste si: Cum amenajezi coltul de lectura.

Nu înghesui prea multe cărţi pe un raft pentru că rişti să se îndoaie paginile, să nu poţi curăţa raftul sau să nu poţi scoate cartea pe care vrei s-o citeşti. În loc să pui cărţile şi obiectele cum s-o nimeri, mai bine ordonează-le stratificat, adică porneşte din spatele raftului poziţionând obiectele sau cărţile de dimensiuni mai mari şi înaintează treptat către marginea raftului, acolo unde plasezi decoraţiuni sau cărţi mai mici.

Pentru ca biblioteca ta să arate cât mai bine, începe jocul de-a dimensiunile şi stilurile. Variază cât mai mult şi mai jucăuş stilurile deco ale obiectelor (vintage, minimal, DIY, fotografii, de colecţie, simple şi albe, în stil danez), dar şi dimensiunile cărţilor şi ale obiectelor.

Citeste si: Biblioteca moderna.

Cu siguranţă că ai tot felul de cărţi în bibliotecă, de la cele vechi, legate în piele sau îngălbenite estetic la albume de artă sau romane editate în stil nou, hipercolorat şi cu diverse fonturi vesele. Pentru a le folosi ca obiecte de decor, aranjează-le în funcţie de culoare sau creează un joc de cuvinte din titluri.

Articol publicat in revista Casa si gradina.
Foto: Guliver / Thinkstock.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply