Gulii delicioase şi sănătoase – cum se cultivă? II

0
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Dragi cititori,
Continuăm articolul despre gulii început aici.
Gheorghe Cojocaru, loc. Drăgăneşti Olt, jud. Olt
Fiind soiuri timpurii, ca de exemplu gulioarele, şi soiuri tardive de toamnă – guliile, au pretenții reduse față de căldură, putând germina și la 3 grade Celsius. Temperatura optimă este de 20 grade Celsius. Dar gulia are pretenții mari față de apă, fiind nevoie de irigare ca și la varză. Dacă însă crește în condiții de secetă, tulpina îngroșată se întărește, se lignifică și nu se mai poate consuma. Excesul de umiditate în schimb, o poate crăpa, depreciind-o calitativ. În locuri umbrite nu se formează tulpina îngroșată.
Tehnica de cultură este ca și la varză. Din semințe se face răsad, care se plantează câte un fir la cuib. Guliile de toamnă se pot planta după ce s-au recoltat cartofii timpurii, mazărea, fasolea verde, castraveții timpurii sau ceapa verde, adică la jumătatea lunii iulie. Plantarea se face nu prea adânc, ci la aceeași adâncime la care a stat în răsadniță. Trebuie evitată acoperirea cu pământ a bazei tulpinii, deoarece partea comestibilă nu se mai formează normal.
Guliile pentru păstrare se scot toamna cu rădăcină, prin smulgere, se îndepărtează frunzele și se duc în pivniță, unde se agață cu rădăcinile în sus. Pentru consum se curăță de coajă atât cât se consumă odată sau se taie rondele cât este necesar, care se decojesc. Guliile sunt un aliment dietetic și de folos în cazul afecțiunilor la sistemul nervos central. Fiind ușor de cultivat nu trebuie să lipsească din nicio grădină. Sănătate și numai bine tuturor!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply