Gradina din curtea betonata

0

Curțile caselor din marile orașe sunt mici și suferă din cauza lipsei pământului bun pentru creșterea plantelor.

Mai mult, unele din curți sunt complet acoperite cu dale de ciment sau, mai rău, betonate. Cum se poate totuși amenaja o  grădină din curtea betonată? Iată câteva idei și câteva soluții care te pot ajuta să faci o gradină din curtea betonată.

În primul rând curtea betonată trebuie complet curățată de toate resturile. Tocmai pentru că nu există un strat de sol care să absoarbă praful, frunzele și alte resturi, curtea betonată o să fie mereu murdară.

Suprafața trebuie apoi nivelată și dacă există o scurgere pentru apa de ploaie aceasta trebuie lărgită sau reparată după caz.

Nivelarea se poate face fie completând zonele deteriorate cu nisip și pietriș fie – în cazul extrem, refacerea completă a suprafeței de beton cu un nou strat. Totul depinde de cât de mare este curtea, de cât de multă lumină naturală are și de buget.

Citește și: Cum amenajezi o gradina de care NU trebuie sa ai grija

Curtea betonată poate fi înverzită și înfrumusețată, dar este obligatoriu ca aceasta să aibă un bun drenaj al apei și să primească lumină. O curte mică, umedă și întunecată este din păcate o cauză pierdută unde singura soluție o reprezintă ghivecele cu plante foarte rezistente sau, ierburile agățătoare ori o grădină verticală.

O bună strategie este spargerea unor zone de beton pentru a elibera pământul. Acesta va absorbi excesul de apă și poate să susțină o serie de plante. Cel mai bine eliminarea dalelor sau a betonului se face la limitele grădinii, spre garduri, cât mai departe de casă. Orcum drenarea bună a apei de ploaie este una din priorități.

curtea betonată

Curtea betonată poate fi înverzită cu răzoare supra-înălțate, uniforme sau în trepre. Marginile se pot face din cărămidă sau se pot turna direct din beton. Trucul esențial este ca acestea să fie mai mari și mai înalte ca cele uzuale. În felul acesta curtea betonată o să capete viață, personalitate și stil.

Citește și: 10 sfaturi pentru gradinarit, utile tuturor

Ghivecele mari, lăzile de lemn și jardinierele sunt celelalte arme de luptă cu o curte betonată. În condițiile în care curtea este suficient de mare și este bine luminată poți avea chiar bucuria de a avea câteva rosii și câteva fire de ceapă din producție proprie.

Folosește pentru parcele și răzoare, dar și pentru ghivece pământ de bună calitate cumpărat din florării. Așează la baza răzoarelor și în ghivecele mari, un strat de nisip curat pentru a susține procesul de drenare al apei. Foloșește îngrășăminte după nevoiea plantelor tale. Cel mai bine alege soluții organice, ca o mică compensație pentru curtea betonată.

Citeste si: Plante care se ingrijesc usor

Alege plantele cu atenție pentru ca acestea să suporte condițiile din grădina ta și mediul mai neprietenos al orașului.

Încă două sfaturi care îți vor fi de folos pentru a înverzi curtea betonată: nu aglomera spațiul cu prea multe plante, nu face un amestec de soiuri și ierburi pentru că se vor sufoca unele pe altele și păstrează grădina curată. Asta înseamnă că plantele deteriorate sau care nu suportă mediul să fie îndepărtate rapid, iar grădina să fie stropită zilnic pentru a curăța frunzele plantelor de praf.

Sursa foto: Thinkstock/Guliver

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply