Flori tropicale în grădina ta

0

Flori tropicale în grădina ta: urmând sfaturile noastre poţi amenaja în curte sau pe balcon o grădină tropicală în miniatură. Allamanda, Datura sau Canna indica sunt doar câteva dintre frumoasele flori care vor dărui colţului tău verde farmecul ţărilor îndepărtate.

Flori tropicale în grădina ta – Trompeta aurie

Sosită tocmai de la carnavalul de la Rio pentru a se obişnui la tine în balcon, trompeta aurie (Allamanda) are nevoie de multă lumină şi de o umiditate ridicată a aerului. Planteaz-o într-un ghiveci mare, într-un sol uşor nisipos şi bine drenat, care trebuie menţinut umed. În condiţii optime, te va răsplăti cu flori delicat parfumate şi mari de până la 10 cm în diametru, galbene sau roşii, care înfloresc tot timpul anului. Atenţie, toate părţile plantei sunt toxice, iar seva lăptoasă poate irita pielea.

Citeşte şi În culori vii – trandafiri, iasomie și Anthurium

Deşi este considerată o plantă urcătoare, o poţi creşte – dacă preferi – şi sub formă de arbust, prin tăieri repetate ale coroanei. Ca plantă căţărătoare merge foarte bine dirijată pe spaliere alături de floarea pasiunii, Bougainvillea sau Bignonia alliacea.

Flori tropicale în grădina taFlori tropicale în grădina ta – Datura

Pentru atmosfera de seară şi noapte, Datura – cunoscută şi sub denumirea de trompeta îngerului – este o necesitate. Florile sale frumoase, puternic parfumate, se deschid odată cu lăsarea serii şi rămân aşa până a doua zi dimineaţa. Mari şi catifelate, albe şi strălucitoare, împodobesc aproape toate grădinile şi terasele, ba chiar şi marginile drumurilor, nefiind deloc o plantă pretenţioasă. Preferă locurile însorite şi au nevoie de un sol mixt şi de apă din abundenţă. În lunile secetoase trebuie udate zilnic. Pentru flori cât mai bogate adaugă un îngrăşământ o dată la 2-3 săptămâni şi tunde planta cât mai des. Se înmulţesc foarte uşor prin seminţe sau butaşi. Atenţie, Datura este toxică.

Citeşte şi Plante obținute din semințe – e foarte simplu!

Se pretează foarte bine ca plante de fundal alături de regina nopţii, dar şi în brazde alături de astilbe şi cârciumărese. Dacă nu ai o grădină la îndemână, o poţi creşte în ghivece mari de lut pe balcon, alături de crini Hosta.

Flori tropicale în grădina taFlori tropicale în grădina ta – Canna indica

Foarte populară în perioada victoriană în grădinile din Europa şi America, astăzi este naturalizată în toată lumea. Cu frunze mari verzi, maro-roşcate sau striate şi cu flori bogate, roşii, galbene sau portocalii, cel mai adesea o întâlneşti în parcuri sau în spaţiile verzi de-a lungul şoselelor. Are nevoie de un sol bogat şi bine drenat. Adaugă îngrăşământ o dată pe lună, curăţă florile ofilite şi udă la timp. Pe timpul iernii scoate rizomii din pământ şi depozitează-i într-o lădiţă cu nisip, deoarece sunt sensibili la ger. Dacă nu ai pic de umbră în grădină sau pe terasă, nicio problemă. Canna indica adoră să facă băi de soare.

Citeşte şi Regal floral cu Amaryllis

Soiurile înalte de Canna indica merg foarte bine ca plante de fundal alături de Kniphofias, în timp ce soiurile pitice se potrivesc în brazde şi borduri. Dacă ai doar un balcon, plantează doi-trei rizomi în ghivece cât mai mari, merg foarte bine în cele de ciment în stil clasic.

Articol adaptat din revista Casa şi grădina
Text: Patricia Uşurelu
Foto: © Juhku; iluzia; nuwatphoto – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply