Flori de arpagic. Frumusete si gust

0

chives-1096863_960_720Pe numele oficial Allium schoenoprasum, arpagicul este o ceapă perenă, mică foarte prolifică cu aspect de tufă deasă de la care se utilizează doar frunzele tubulare subțiri,dar care face și flori absolut minunate fiind combinația perfctă între frumusețe și gust.

În România are multe denumiri, care variază de la regiune la regiune. I se spune chișărău, harpagic, arpagică, cepșoară, ceapă-mică, ceapă de tund, ai-de-ciorbă, ai-tufos, orceag, pur, puiac, puiț, hașmă sau sofisticat  civetă, cibulet sau chives. Din păcate prea puțin folosită pentru rolul său decorativ, fiind pe nedrept exilată în gradina de legume, unde este consumată înainte de a avea vreme să înfloreasca, arpagicul este o veritabilă plantă aromatică pe care o poți avea în gradină, printre flori. este chiar foarte bine dacă o vei planta acolo, pentru că va îndepărta multe din insecetele dăunătoare de pe florile din gradină.

Arpagicul formează o tufă din care poți recolta tulpinele verzi și parfumate (cu miros care seamănă cu al cepei, dar este mult mai plăcut și aromat), ce trăiește și rodește mulți ani la rând. Are o rădăcină persistentă din care se dezvoltă în fiecare primăvară o nouă tulpină, mică și robustă. Bulbii săi mici, alungiți și frunzele subțiri și tubulare se dezvoltă grupat la baza tulpinii. Deasupra frunzelor cresc inflorescențe albăstrui, liliachii sau roz cu o formă sferică deasă.

Arpagicul este una din rudele decorative ale cepei alaturi de ceapa ornamentală, o mică minunte și aceasta. Există peste 500 de tipuri catalogate de Allium, unele comestibile, altele doar ornamentale. O trăsătură aparte a arpagicului este că frunzele sunt tubulare, perfect rotunde, goale pe dinăuntru și care se termină într-un vârf ascuțit.

chives-1096865_960_720

Arpagicul iubește soarele și solul bine udat din zonele cu climă temperată. Este de asemenea una dintre plantele care cresc cel mai bine în solare, putând fi cules tot timpul anului. Planta crește bulbi micuti ce pot fi separați și replantați ușor. De multe ori este plantat pentru aspectul decorativ ca bordură vegetală în grădini.

Odata ce produce flori este important ca tulpinile să fie tăiate pentru stimularea producției, dar nu toate odată ci pe secțiuni astfel încât planta să se regenereze.

Pentru cules este indicat să se folosească o foarfecă și niciodată să nu smulgem frunzele deorece radacinile sunt foarte firave și planta poate fi ruptă ușor.

Frunzele proaspete pot fi folosite imediat pentru condimentarea și aromatizarea mâncărurilor.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply